BUZU: Decizia Primăriei Chișinău de a înceta prestarea serviciilor de asistență personală este una abuzivă
Social 6 martie 2024, 18:42 | 502

Decizia Primăriei Chișinău de a limita și de a înceta prestarea serviciilor de asistență personală este una abuzivă, iar Guvernul întreprinde acum acțiuni pentru a proteja atât drepturile asistenților personali, cât și ale beneficiarilor. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Muncii și Protecției sociale, Alexei Buzu, după ședința Cabinetului de miniștri. Se întâmplă după ce săptămâna trecută responsabilii de la primărie au emis un ordin de suspendare a serviciului social.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Noi constatăm încă o dată că municipalitatea într-un mod abuziv privează beneficiarii de aceste servicii. Noi discutăm cu beneficiarii, noi examinăm toate posibilitățile pentru a opri acest proces abuziv. Încă o dată reiterăm, Guvernul nu a intervenit pe competențele municipalității, serviciul era finanțat din sursele municipalității. Mai mult, în bugetul provizoriu pentru 2024, au fost planificate mai multe resurse, cu 17 milioane de lei mai mult pentru acest serviciu, comparativ cu anul 2023."

Întrebat ce se întâmplă cu beneficiarii serviciului ”asistență personală”, după ce acesta a fost suspendat, ministrul Buzu a declarat că autoritățile sunt în căutarea unei soluții, iar în caz de necesitate se va merge și în instanță.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Noi analizăm fiecare caz, suntem în discuție cu asistenții personali, am organizat o ședință luni la minister, noi colectăm probe. Noi am sesizat și municipalitatea, vom merge și în instanță, deci, căutăm toate căile pentru a proteja drepturile atât a asistenților personali, cât și a beneficiarilor. Noi am sesizat CNA pentru abuz de putere, urmează să se expună această instituție, nu cunosc la ce etapă sunt."

Alexei Buzu a punctat că deciziile municipalității de a limita și de a înceta prestarea serviciilor de asistență personală sunt abuzive. Marți, Jurnal TV a publicat ordinul semnat pe 28 februarie curent de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Marina Buga, care a ajuns la redacția noastră. În document se arată că „este încetată prestarea serviciului social „asistență personală” pentru beneficiarii, ale căror termene de admitere în serviciu a expirat, cu înștiințarea în scris a acestora”. Un alt punct prevede suspendarea serviciului „până la identificarea mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea funcționalității”. Șeful direcției, Vladimir Bolocan, ne-a spus că nu au existat alte pârghii, de vreme ce primăria nu are suficienți bani pentru aceste servicii sociale, iar autoritățile centrale nu au alocat resurse financiare în acest sens.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie