Rusia este gata să asigure un coridor umanitar
Externe 25 mai 2022, 15:45 | 472

Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, pentru agențiile de la Moscova. Războiul din Ucraina demonstrează modul în care relațiile economice cu regimurile autoritare pot crea vulnerabilități, a declarat la Davos secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Rezolvarea problemei alimentare trece printr-o abordare colectivă, ce implică în special ridicarea sancţiunilor care au fost instaurate împotriva exporturilor ruse şi tranzacţiilor financiare", a declarat ministrul-adjunct de externe al Rusiei Andrei Rudenko pentru TASS.

El a cerut ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, ca o condiţie pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanşarea ofensivei ruse. De asemenea, Rusia va discuta despre posibilitatea de a întreprinde un schimb de prizonieri cu Ucraina, după ce prizonierii care s-au predat vor fi condamnaţi, a adăugat Rudenko.

Din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol. ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul.

”Ucraina trebuie să câștige războiul, iar agresiunea lui Putin trebuie să fie un eșec. Uniunea Europeană și NATO vor ajuta Ucraina să renască din cenușă”, asta au subliniat președintele Comisiei Europene Ursula Von der Leyen și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la reuniunea de la Davos.

URSULA VON DER LEYEN: "Ucraina are nevoie de sprijin bugetar direct, acum, pentru a păstra economia țării funcțională. Vorbim despre pensii, salarii, servicii de bază care trebuie să fie oferite. Astfel, am propus asistență macro financiară în valoare de zece miliarde de euro. Este cea mai mare asistență oferită vreodată de UE unei țări în curs de dezvoltare."

JENS STOLTENBERG: "Trebuie să alegem securitatea, nu agresivitatea și încrederea în regimuri autoritare. Ideea să avem comerț liber cu gaz, ceea ce ar însemna că putem procura atât gaz, cât avem nevoie de la Rusia, este una greșită. Este periculos! Asta oferă Rusiei un instrument pentru a ne intimida și a-și uni forțele împotriva noastră."

Dezbaterile privind situația din Ucraina și despre noua ordine economică și politică mondială, domină Forumul Economic de la Davos din acest an, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!