La 30 de grade, vânzătorii ambulanți dau asigurări că marfa este proaspătă, nu prezintă pericol
Social 26 iulie 2023, 18:48 | 1391

La trotuar, pe asfaltul încins de soare găsești orice vrei - și legume, și carne, și lactate. La 30 de grade, vânzătorii ambulanți dau asigurări că marfa este proaspătă, nu prezintă pericol. Se întâmplă în preajma Pieței centrale, unde a fost echipa noastră de filmare. Specialiștii avertizează despre riscul de intoxicare alimentară și recomandă oamenilor să nu cumpere produsele din locurile neautorizate.

Vânzările continuă și pe caniculă. Zeci de oameni stau cu marfa la soare. Imediat ce au văzut că sunt filmați, unii au început să-și acopere producția cu ce aveau la îndemână sau chiar să-și strângă gențile și să plece.

Cu unii am reușit totuși să vorbim. Vânzătorii ne-au spus că sunt aici mânați de sărăcie, pentru că un loc în piață este prea scump. Cât despre marfă, toți spun că e proaspătă și nu e niciun pericol pentru sănătate.

Unii cumpărători au dubii în privința calității produselor expuse la soare, însă sunt și dintre cei fără frică.

Specialiștii afirmă că riscurile sunt mari, dacă alegem să cumpărăm în stradă.

MAXIM SÂRBU, șef de direcție, ANSA: "Dacă vorbim de riscul principal, noi nu cunoaștem calitatea produsului, și aici nu trebuie să atragem atenție doar la calitate, dar și la temperatura de păstrare a produselor ușor perisabile, ca lapte, carne, produse gata fabricate."

Pe timp de caniculă, riscul toxiinfecției este și mai mare. Specialiștii îi îndeamnă pe oameni să fie precauți în orice situație.

MAXIM SÂRBU, șeful Direcției siguranța produselor alimentare de origine animală: "Consecințele, cred că principala este o toxiinfecție alimentară de etiologie necunoscută și în ultimul rând noi nu cunoaștem dacă animalele de la care au fost obținute produsele nu le-au fost aplicate unele tratamente cu preparate antibacteriene, antiparazitare."

În ultimele șase luni, poliția din Chișinău a întocmit peste 1050 de procese verbale pentru comerț neautorizat. Specialiștii insistă ca produsele să fie procurate numai din locuri autorizate, de la comercianții care dețin certificate de calitate.

Opinia ta contează. Comentează!