Se grăbesc să apară pe lume
Social 17 noiembrie 2023, 20:06 | 3042

Peste 1550 de copii s-au născut prematur, anul trecut, în Republica Moldova. Dintre aceștia, 700 au apărut pe lume la Institutul Mamei și Copilului. „Sunt niște copii deosebiți, vin pe lume mai devreme și cu probleme, dar îi facem să meargă mai departe”, afirmă medicii. Aceștia ne-au mărturisit că astăzi, în Ziua mondială dedicată copiilor născuți prematur, au înregistrat o apariție pe lume a unui băiat, de două kilograme.

INA SÂRGHI, medic neonatolog: "Avem un copil născut în afara Centrului Mamei și copilului. Un copil născut în ziua de astăzi - Ziua Prematurului. În fiecare an avem câte un copilaș în ziua de astăzi. Este un copil cu o greutate de un kilogram 870. Copilul se va afla la noi la prima etapă. Urmează și a doua și noi credem că el este un copil cu o greutate mare, cu o primă reacție bună, ceea ce ne dă o speranță la sută, sută de un viitor frumos, de o supraviețuire frumoasă."

Medicii se bucură atunci, când astfel de copii se întorc peste ani și le mulțumesc pentru tot efortul dedicat lor.

ALIONA CATRUC, asistentă medicală: "Ne place ceea ce facem. Nu-i atât de complicat. Des copiii se întorc în secție și ne bucurăm de succesele care le avem și pentru copii, la fel ne bucurăm!"

ANA CODROVSCHI, medic neonatolog: "Este clar că sunt niște copii mai deosebiți, dar în momentul în care sunt mai grăbiți apoi, pe parcurs, treptat începem să-i ajutăm, să se adapteze la viața extrauterină și de a căpăta acele forțe respiratorii, să mănânce bine."

Copiii care s-au născut până la 34 de săptămâni au toate condițiile pentru a crește, afirmă medicii de la Institutul mamei și copilului.

LARISA CRIVCEANSCAIA, șefa secției de Reanimare și Terapie Intensivă Nou-născuți: "Sunt copii născuți până la 34 de săptămâni născuți în secție. Copiii care se află în suportul respiratorii, deoarece au o insuficiență sulfactantului, sindromul anti-stresului respiratoric, cauzat de deficitul de sulfactant. Este absolut fiziologic pentru copiii la vârsta aceasta."

La nivel mondial, în fiecare an se nasc prematur 15 milioane de bebeluși.

Opinia ta contează. Comentează!