Ilan Șor s-ar afla la Moscova
Politic 8 februarie 2024, 19:26 | 793

Fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a părăsit Statul Israel pe 1 februarie curent. Despre acest lucru a anunțat șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, la postul nostru de televiziune.

Viorel Țentiu a precizat că nu se cunoaște, deocamdată, unde și cu ce a plecat Ilan Șor. „Autoritățile din Israel nu au comunicat aceste informații”, a subliniat oficialul. Totuși, potrivit unor surse Jurnal TV, politicianul fugar s-ar afla la Moscova, unde a avut o întrevedere, pe 7 februarie, cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. În timpul discuțiilor, Șor i-a spus lui Kalașnikov că singura salvare a Republicii Moldova este „aderarea la uniunea eurasiatică”. Potrivit informațiilor, în 2023 Ilan Șor a avut mai multe deplasări în Rusia. Chișinăul a cerut Interpolului din Moscova și Lyon să întreprindă în regim de urgență acțiuni privind localizarea și arestarea lui Șor.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției, Ilan Șor circulă și are diverse întrevederi cu oficiali din alte state, în special din Federația Rusă, începând cu luna noiembrie 2023. În acest an, Șor a părăsit pentru prima dată Statul Israel în data de 7 ianuarie. Atunci, el s-a deplasat în Emiratele Arabe Unite, iar de acolo, în data de 18 ianuarie, ar fi plecat în Rusia. O deplasare cu aceeași destinație a avut-o și pe 1 februarie.

COMUNICATUL IGP: "Potrivit unui mesaj publicat pe pagina lui Ilan Șor, acesta se află în Federația Rusă, la Moscova, unde a avut o întâlnire. Imediat am solicitat suplimentar Interpol Moscova și Secretariatului general al Interpol de la Lyon să întreprindă în regim de urgență acțiuni în privința căutatului Ilan Șor, cu scopul localizării și arestării acestuia, în conformitate cu prevederile Constituției Interpol."

Poliția a emis comunicatul citat după ce miercuri, moderatorul emisiunii „Secretele puterii” de la postul nostru de televiziune Alex Cozer a anunțat că fugarul Ilan Șor s-ar afla la Moscova, unde se ticluiesc noi planuri și proiecte politice care vizează Republica Moldova. Informația a fost completată de către șeful Interpol Moldova.

VIOREL ȚENTIU, șeful Interpol Moldova: "Vreau să vă comunic că, de fapt, Șor de mai multe ori a ieșit din Israel. În premieră, vă aduc la cunoștință că pe 1 februarie dimineață, la 06:02, Șor a părăsit Israelul, folosind pașaportul Statului Israel. Nu se cunoaște, însă, ruta de deplasare și numărul zborului. Autoritățile din Israel nu ne-au comunicat despre aceste informații. Până la moment nu avem informații despre revenirea acestuia în Israel."

Țentiu a precizat că toate actele de călătorie deținute de Ilan Șor, inclusiv cele israeliene, sunt introduse în baza de date a Interpol, respectiv, toate cele 196 de state membre ale organizației sunt obligate să-l rețină și să-l extrădeze în Republica Moldova, în cazul în care le va trece granița. Întrebat dacă Chișinăul va cere Moscovei să-l rețină pe Ilan Șor, Țentiu a declarat că solicitările au fost deja expediate.

VIOREL ȚENTIU, șeful Interpol Moldova: "Cei din Federația Rusă ne-au comunicat că ultima ieșire al lui Șor din Federația Rusă a fost la 27 decembrie 2014 și că nu este cetățean al Rusiei. Acum o întrebare retorică: oare răspunsul lor este veridic?"

Ulterior, după ce în presă au început să apară informații, potrivit cărora Ilan Șor se află la Moscova, acesta a scris pe canalul său de Telegram că a avut o întrevedere, pe 7 februarie, cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Kalașnikov. Pe canalul de Telegram al agenției rusești RIA Novosti a fost publicat și un video de la întâlnirea celor doi, în care Șor îi spune lui Kalașnikov că singura salvare a Republicii Moldova este „aderarea la uniunea eurasiatică”.

ILAN ȘOR politician fugar: "Noi înțelegem că Rusia este prietenul care ne poate asigura piața de desfacere. Vreau să spun altceva. Astăzi vorbim despre beneficii, dar haideți să vedem care este aspectul moral. Occidentul încearcă pe toate căile să atragă Republica Moldova în război. În ultima perioadă, cu sume mari de bani a fost cumpărat armament. Republica Moldova este o țară bună care vrea să trăiască în pace, fără războaie."

În descrierea materialului video nu este precizat unde s-au întâlnit cei doi, dar pe site-ul aceleiași agenții de presă au fost publicate mai multe fotografii cu Șor și Kalașnikov. Sunt indicate data și locul - Rusia, Moscova, 7 februarie 2024.

Extrădarea lui Șor este o problemă complexă, au subliniat invitații la emisiunea „Secretele puterii”.

OCTAVIAN ȚĂCU, istoric, fost deputat: "Rușii nu îl dau și Israelul tot nu îl dau. Avem o situație pe care a explicat-o și ambasadorul Israelului, iar din punctul ăsta de vedere nu știu care vor fi finalitățile. Este o situație în care ne jucăm de-a pisica și șoarecele."

SERGIU TOFILAT: "Rusia este parte din Interpol. Dacă ei deliberat încalcă prevederile acestui tratat, acestui document de constituire, atunci, ar fi bine să punem întrebarea la nivel de Interpol: Fraților, dar noi ce facem cu această încălcare? Ei își șterg picioarele de toate procedurile lor. Trebuie de văzut cum intervenim. Noi putem să cerem ca Statul Israel să-l pună pe Șor la răcoare acolo. Este condamnat definitiv. Trebuie să se pronunțe și CSJ, iar după asta mergem și asigurăm executarea acestei decizii în Israel."

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, Șor ar trăi în Israel, în lux și opulență. De acolo, el continuat să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului care îi purta numele, declarat ulterior neconstituțional, iar apoi - prin intermediul altor formațiuni pe care le controlează.

Opinia ta contează. Comentează!