Jurnalul orei 19, 3 Octombrie
Jurnalul orei 19:00 3 octombrie 2023, 21:43 | 845

Prezentat de Sofia Obadă

Cele mai importante titluri ale ediției:

1. Reprezentanții Partidului Șor, declarat recent în afara legii, vor avea voie să participe la alegerile locale din 5 noiembrie curent, dar și la scrutinele din următorii cinci ani. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională. ”Pentru” au votat trei judecători. Cine a avut opinii separate, aflați în jurnal.

2. Procurorii Anticorupție ar încerca să discrediteze activitatea Comisiei de evaluare a integrității candidaților pentru o funcție în sistemul de autoadministrare al judecătorilor și procurorilor. Drept exemplu este prezentat cazul lui Iulian Muntean, care a fost promovat în funcția de membru al CSM, deși figurează într-un dosar pentru corupție.

3. Parlamentul Armeniei a ratificat astăzi aderarea ţării la Curtea Penală Internaţională, care a emis în luna martie un mandat de arestare pentru Vladimir Putin. Aderarea Armeniei la Curtea Penală Internațională înseamnă că autoritățile de la Erevan vor fi, teoretic, nevoite să îl aresteze pe Putin, dacă acesta le vizitează țara.

4. Premiul Nobel pentru Fizică 2023 a fost acordat astăzi unui trio format din francezul Pierre Agostini, unguro-austriacul Ferenc Krausz și franco-suedeza Anne L'Huillier. Oamenii de știință au fost recompensați pentru cercetarea instrumentelor de explorare a electronilor din atomi și molecule.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie