Parteneriat cu statul Carolina de Nord
Social 18 martie 2024, 20:14 | 307

Mâine va fi semnat Memorandumul de Înțelegere pentru prelungirea cu cinci ani a acordului de cooperare dintre Republica Moldova și statul american Carolina de Nord. Acest parteneriat este unul extrem de important, mai ales în contextul invaziei ruse în Ucraina și crizelor pe care le are de înfruntat țara noastră. Declarațiile au fost făcute de secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, în cadrul vizitei sale de lucru la Chișinău.

ELAINE MARSHALL, secretarul de stat al Carolinei de Nord: "Din 2019 noi am semnat un acord nou și foarte multe s-au schimbat de atunci. O pandemie globală care a schimbat permanent viața personală și profesională. Și atacul Rusiei a avut drept rezultat un număr mare de refugiați care au venit în Republica Moldova, dar și în toată lumea. Această invazie continuă și astăzi. Relațiile care au crescut din parteneriatul pentru pace oferă o mână de ajutor pentru prietenii noștri din Moldova, acum, când invazia Rusiei în Ucraina testează democrația pe scena mondială."

Iar ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon, a subliniat necesitatea extinderii parteneriatului, în condițiile schimbărilor care se produc în Republica Moldova și în contextul parcursului european pe care și l-au asumat autoritățile statului.

KENT D. LOGSDON, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău: "Sute de moldoveni au mers în Carolina de Nord prin programe de schimb de experiență, în timp ce partenerii din Carolina de Nord au vizitat Republica Moldova. Și-au îmbogățit viețile și carierele, au oferit mentorat și au creat relații cu semenii lor. Împreună cu aceste parteneriate am îmbunătățit calitatea și accesibilitatea îngrijirii medicale, însușirea limbii engleze. De asemenea, Carolina de Nord a avut un rol important în modernizarea Armatei Naționale."

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, prezent la reuniunea aniversară a Comitetului de cooperare dintre Republica Moldova și statul american Carolina de Nord, a accentuat realizările acestei colaborări în diverse domenii, precum cercetare, economie, agricultură și apărare.

MIHAI POPȘOI, ministrul de Externe: "Realizările acestui parteneriat sunt într-adevăr remarcabile. Au fost ajutați foarte mulți copii. Realizările foarte bune ale acestui comitet nu doar fortifică dialogul între cele două țări, dar și servește și ca inspirație pentru parteneriate noi, domenii noi de cooperare. Ședința de astăzi e o bună oportunitate de a discuta despre realizările noastre și să folosim abordarea noastră vizionară pentru a planifica viitorul și contez foarte mult pe colegii mei."

Parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord a fost lansat pe 22 aprilie 1999, cu scopul de a facilita cooperarea în domeniile economic, cultural, științific, schimburilor academice, apărării și protecției civile.

Opinia ta contează. Comentează!