Asistenții personali care au fost concediați, dar și cei cărora li s-a tăiat din salariu, vor fi angajați de Ministerul Muncii
Social 20 martie 2024, 15:44 | 451

Toți asistenții personali din Chișinău, care au fost concediați de municipalitate, dar și cei care s-au ales cu salarii reduse, vor fi angajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Procedura se va face prin intermediul unui nou serviciu, care va fi creat începând cu luna mai curent. Anunțul a fost făcut de ministrul Alexei Buzu după ședința Cabinetului de miniștri. De partea cealaltă, Primăria Chișinău afirmă că „Guvernul cauzează probleme municipalități, ca mai apoi să facă politică și să le rezolve”.

Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a declarat că, deocamdată, nu a fost definitivat un buget pentru achitarea salariilor asistenților personali.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Noi suntem acum în discuții în cadrul Ministerului. Noi vom veni cu soluții clare săptămâna viitoare. Noi vom opera anumite modificări pentru ca să ne putem permite să identificăm aceste resurse. Aceste resurse cel mai probabil că vor fi din cadrul fondului de intervenție."

Întrebat cum își vor recupera banii asistenții personali pentru lunile în care nu au fost plătiți, Buzu ne-a spus că o vor face prin intermediul instanței de judecată.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Noi am sesizat CNA pentru a constata și a investiga abuzurile și depășirea de atribuții și am atacat în instanță toate ordinile și deciziile municipalității în acest sens."

În lunile martie și aprilie, Ministerul Muncii va acorda plăți compensatorii, în valoare de cinci mii de lei, asistenților personali din Chișinău care au fost demiși sau li s-a tăiat din salariu, a mai spus Buzu.

„Declarațiile și acțiunile celor de la guvernare se limitează la tot ce ține de municipiul Chișinău și Primăria Chișinău”, a reacționat municipalitatea pe Facebook.

REACȚIA PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI CHIȘINĂU: "Guvernul cauzează probleme grave la Chișinău, după care face politică și declară că rezolvă aceste probleme. Inclusiv este situația asistenților personali, când au tăiat finanțarea pentru acești angajați anume din municipiul Chișinău."

Potrivit ministrului Muncii, primarul capitalei, Ion Ceban, a demis circa 650 de asistenți personali din Chișinău și a redus salariile altor 550.

Opinia ta contează. Comentează!