Manole a solicitat revizuirea hotărârii
Social 20 august 2019, 21:43 | 1721

Domnica Manole cere anularea hotărârii privind alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale. Ea afirmă că declarațiile care s-au făcut după votul secret de luni, începând cu dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, au născut „suspiciunea rezonabilă că rezultatele votării secrete au fost trucate”.

Judecătorul Nicolae Roșca ne-a comunicat că procesul de votare a avut loc într-o singură sală, unde au fost prezenți toți membrii și nu ar fi fost depistate abateri.

Deși Roșca a evitat să răspundă pentru cine și-a dat votul, întrucât legislația nu permite acest lucru, el a lăsat să se înțeleagă că s-a pronunțat în favoarea candidatului pe care l-a propus pentru șefia instituției - Liuba Șova.

Iar despre solicitarea vicepremierului Andrei Năstase de a face publice opțiunile, Roșca spune că un judecător are Constituția în față.

Judecătoarea Liuba Șova a anunțat aseară la un post TV că ar fi primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care i-ar fi sugerat să-l propună pe Vladimir Țurcan pentru funcția de președinte al Curții Constituționale. În replică, Țurcan a spus că votul a fost corect și neinfluențat, iar Șova a reacționat „bolnăvicios” pentru că nu i-a revenit ei funcția administrativă. Într-o postare pe Facebook, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a scris că informația prezentată de Liuba Șova poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC. Stamate le-a cerut instituțiilor competente să verifice dacă judecătorii au fost sau nu influențați. A reacționat și Uniunea Avocaților, potrivit căreia, situația de la Curtea Constituțională reprezintă un semnal alarmant, care întâi de toate va dezbina societatea, va spori nesiguranța și va știrbi total încrederea în sistemul de drept din Republica Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie