Milioane de nord-coreeni au "febră"
Externe 25 mai 2022, 19:55 | 818

Peste trei milioane de nord-coreeni au "febră", confirmând răspândirea în continuare a ceea ce se crede că ar fi infecţii cu noul tip de coronavirus, care nu au fost însă identificate din cauza lipsei capacităţii de testare. La două săptămâni de la primul caz de Covid-19, autoritățile din Coreea de Nord refuză vaccinuri și medicamente.

În timp ce oamenii sunt îndemnați să stea acasă, liderul nord-coreean Kim Jong Un a asistat la funeraliile unui mareşal și a purtat el însuşi sicriul. A participat fără a purta o mască, deși țara este în lockdown. Puţine lucruri se cunosc despre situaţia sanitară din această ţară izolată, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii presupune că nu a fost lansată încă o campanie de vaccinare la nivel naţional.

ROBERT KELLY, Universitatea Națională Pusan, Coreea de Sud: "Am fost în Coreea de Nord. Am văzut ce e acolo. Am văzut cum pornesc camioanele cu manivela ca în 1937. Nu au drumuri suficiente și chiar dacă le-am oferi vaccinuri, cum să le livrăm? Ceea ce se întâmplă va tăia, precum o coasă, societatea. Va muri un număr mare de oameni."

Guvernul de la Phenian nu a răspuns, deocamdată, la ofertele de acordare de vaccinuri din partea Coreei de Sud şi a Statelor Unite.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Da, am oferit vaccinuri atât Coreei de Nord, cât și Chinei, și suntem dispuși în continuare să oferim ajutor. Nu am primit răspuns."

Regimul Kim Jong Un a tras trei rachete spre Marea Japoniei, la câteva ore după plecarea din regiune a lui Joe Biden. Președintele american a vizitat Asia, printre altele, pentru a-şi reafirma sprijinul pentru Seul şi Tokyo în faţa ameninţării nucleare a Phenianului.

Coreea de Nord a anunțat primul său caz de COVID-19 pe 13 mai curent, susținând că de la începutul pandemiei nu înregistrase niciun caz. Până în prezent, 68 de persoane au murit şi 2,5 milioane de persoane s-ar fi vindecat, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA.

Radio Free Asia transmite cu referire la două surse locale că femeile gravide din Coreea de Nord, care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, sunt forțate să se plaseze în carantină, fără tratament, în depozite, ferme, fabrici sau hoteluri. Singurele îngrijiri medicale pe care le primesc femeile însărcinate plasate în carantină ar fi două analgezice pe zi.

Opinia ta contează. Comentează!