Nereguli depistate de Promo-Lex
Social 17 noiembrie 2023, 20:03 | 669

Experții Promo-LEX au publicat astăzi cel de-al cincilea raport privind examinarea contestațiilor, prestația concurenților și rapoartele financiare ale acestora, precum și folosirea discursului de ură în campania pentru turul doi al alegerilor locale. Trezește îngrijorătoare folosirea abuzivă a resurselor administrative. Cele mai multe activități în acest sens au fost desfășurate de partidul puterii, afirmă experții Promo-LEX.

NICOLAE PANFIL, director de programe al Asociației Promo-LEX: "În trei cazuri este vorba despre implicarea președintelui Republicii Moldova. Aici vorbim despre activități, care au avut loc pe 12 și 14 noiembrie, atunci când președintele a avut întâlniri cu cetățenii din Ungheni, Călărași și comuna Trușeni, Chișinău. Noi am constatat că în aceste localități, PAS are în continuare un număr semnificativ de candidați care vor candida în al doilea tur de scrutin."

În alte nouă cazuri, a fost observată implicarea premierului Dorin Recean, afirmă Promo LEX. „Partidul Acțiune și Solidaritate respectă întocmai legislația electorală în vigoare și face campanie curată, cu respectarea normelor legislative”, ne-a declarat cu titlul de replică purtătorului de cuvânt al formațiunii, Aurica Jardan. „Toate activitățile cu participarea premierului sunt realizate în afara programului oficial și cu utilizarea propriilor resurse și nu a celor de stat”, a comentat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului. Responsabilii de la Președinție nu ne-au răspuns la telefon pentru un comentariu.

În alt context, Comisia Electorală Centrală a dispus renumărarea buletinelor de vot în 18 circumscripții electorale, după primul tur de scrutin. În 42% din cazuri, observatorii Promo LEX au constatat că nu au fost verificate listele electorale, inclusiv cele suplimentare, în procesul de renumărare a buletinelor de vot.

NICOLAE PANFIL, director de programe al Asociației Promo-LEX: "În 25% din cazuri nu s-a asigurat cerința legală ca doar un singur membru al Biroului Electoral să prezinte buletinele de vot tuturor participanților la procesul de numărare. De asemenea, am avut o situație în care observatorului nostru nu i s-a oferit o copie autentificată a proceselor verbale de renumărare a voturilor."

Observatorul Promo-LEX a intrat în posesia acestor informații după ce a fotografiat documentul original, a precizat Nicolae Panfil.

În ziua turului doi de scrutin, duminică, 19 noiembrie, Promo-LEX va delega câte un observator static în 174 de secții de votare, iar în celelalte 442 de secții – procesul electoral va fi monitorizat de 49 de echipe mobile formate din câte doi observatori. Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi, 17 noiembrie 2023, este ultima zi în care sunt admise acțiuni de agitație electorală.

Opinia ta contează. Comentează!