Protest la CEC; Manifestanții au scandat „Diaspora votează”, „Jos decizia CEC”
Politic 7 iunie 2021, 19:37 | 1497

Sute de oameni revoltați s-au adunat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale pentru a-i cere autorității să-și revadă decizia de sâmbătă, vizând votul în diaspora. CEC a stabilit că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, în străinătate vor fi deschise doar 139 de secții de votare, nu 191, cum a solicitat Ministerul de Externe, urmare a procedurii de înregistrare prealabilă.

La protestul din fața CEC au participat reprezentanți ai șapte partide parlamentare și extraparlamentare, simpatizanții acestora, dar și reprezentanți ai diasporei. Manifestanții au scandat „Diaspora votează!”, „Jos decizia CEC!”, ”Vrem să votăm!” și au cerut membrilor Comisiei Electorale să respecte dreptul la vot al conaționalilor noștri din străinătate. Președintele Maia Sandu a somat Comisia să-și revadă decizia - una condamnată de altfel și de premierul interimar Aureliu Ciocoi, dar și de Ministerul de Externe. Mai mult, Serviciul de Informații și Securitate a avertizat asupra generării de către CEC a unei amenințări la adresa securității statului. În cele din urmă, CEC a anunțat că se va întruni mâine, începând cu ora 15.00, în ședință publică, pentru a decide dacă modifică sau nu numărul de secții de votare deschise pentru diaspora.

IGOR GROSU, președintele interimar al PAS: "Și când ai fost la Președinția și cânt ai lucrat în Comisia Electorală Centrală, ”kuliokul” te-a hrănit! Dodon te-a hrănit. Ține minte Maxim, tot milionul din diasporă o să te aibă în vecii vecilor de trădător!"

ANDREI NĂSTASE, președintele Platformei DA: "În ce privește Comisia Electorală Centrală, ar fi un cadou prea frumos pentru Dodon și pentru socialiști ca în momentul de față să se scape doar cu demisa. Iată de ce vă îndemn pe toți, idiferent du culorile politice să facem front comun și să cerem revizuirea hotărârii prin care diapora noastră a fost nedreptățită. Iar prin ei am fost nedreptățiți noi, fiecare dintre Dumneavoastră."

Decizia privind stabilirea secțiilor de votare peste hotare a fost luată sâmbătă de Comisia Electorală Centrală. Deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Asta chiar dacă Ministerul de Externe a propus 190 de secții de votare. Numărul secțiilor pentru locuitorii din regiunea transnistreană a fost suplimentat de la 42 la 44. În premieră, vor fi deschise două secții de vot în municipiul Tighina, localitate necontrolată de autoritățile de la Chișinău. Am încercat să obținem o reacție de la secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, dar acesta a respins apelurile noastre telefonice. Nici președintele CEC, Dorin Cimil, nu ne-a răspuns la apel. Totuși, acesta ne-a scris că o reacție a Comisiei Electorală Centrală va fi emisă ulterior.

De notat că pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CEC a fost introdusă propunerea privind suplimentarea numărului secțiilor de votare peste hotare. Draft-ul unui document în acest sens presupune creșterea numărului de 139 la 150. Examinarea acestui proiect a fost amânată însă, pentru ședința de mâine a Comisiei Electorale Centrale. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a ieșit ulterior într-un briefing și a invocat lipsa banilor pentru faptul că nu pot fi deschise mai multe secții de votare peste hotare.

MAXIM LEBEDINSCHI: "Am spus-o din start că atât propunerile parvenite din partea Ministerului Afacerilor Externe, cât și propunerile parvenite de la raportorul inițial le consider strict populiste. Pentru mine este straniu de ce anumiți politicieni și anumiți demnitari au decis să se joace cu emoțiile cetățenilor, dându-le anumite aspirații false pe segmentul pe care ei consideră că pot să-l atingă."

La ședința de sâmbătă, propunerea de a deschide doar 139 de secții peste hotare a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM. Proiectul acestuia a fost susținut și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

Opinia ta contează. Comentează!