Federația de Ciclism dă alarma
Social 23 februarie 2023, 19:46 | 484

Tânărul ciclist, care a stat în comă doua zile, după ce a fost lovit de o mașină lângă Stăuceni, reacționează la mângâiere. Părinții băiatului de 12 ani au o speranță și petrec ore în șir vorbind cu fiul lor, chiar dacă acesta nu s-a trezit, deocamdată. Medicii spun că starea băiatului rămâne extrem de gravă. În cazul celui de-al doilea ciclist, victimă a accidentului, starea este gravă, dar stabilă. Între timp, pe numele bărbatul care se face vinovat de producerea accidentului a fost emis astăzi un mandat de arestare pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

”Pentru o clipă, și-a mișcat mâna și piciorul”, ne-a comunicat tatăl băiatului, care se află în comă două zile.

ALEXANDRU COȘCODAN, tatăl lui Valerian: "Este încă în comă, de la momentul impactului încă nu a ieșit din comă, traumatisme pe corp nu sunt, a fost afectat creierul și craniul."

Familia Coșcodan trece printr-o perioadă extrem de dificilă. Fiica a murit la 18 ani, iar un fiu a murit răpus de boală, pe când avea doar o lună. Alexandru Coșcodan spune că nu-și permite nici pentru o secundă să-și piardă speranța și continuă să stea lângă fiul accidentat recent, până acesta își va reveni.

ALEXANDRU COȘCODAN, tatăl lui Valerian: "Ieri, când îi sărutam picioarele și îl încălzeam, pentru o fractură de secundă am simțit cum a mișcat piciorușele. La fel și soția a simțit atunci când îi mângâia mânuța a simțit mișcări la mâna dreaptă. Atunci când soția îl mângâia pe obrăjori și sprâncene a reacționat un pic."

Federația de Ciclism a cerut autorităților să identifice de urgență măsuri clare, care ar preveni astfel de tragedii în rândul bicicliștilor.

IGOR ȘORIN, președintele Federației de Ciclism: "În această situație noi așteptăm, sperăm, și vom încerca să transmitem autorităților că situația trebuie neapărat schimbată în bine. Este o catastrofă! Este doar o problemă de timp - situația se poate repeta!"

Discuții cu autoritățile privind adaptarea infrastructurii rutiere la normele europene au existat și anterior, dar fără luarea unor decizii, ne-au declarat reprezentanții Alianței Biciclete Chișinău.

ANA POPA, reprezentant al Alianței Biciclete Chișinău: "Vara trecută am început discuții cu ministerul Infrastructurii despre siguranța bicicliștilor pe drumurile regionale și au început să fie luate niște măsuri, însă toate aceste măsuri se mișcă prea încet și din păcate asta vedem atât la nivel local cât și la nivel național. Există interes față de acest domeniu, dar sunt prea lente."

”Nu sunt bani pentru a construi piste pentru bicicliști”, a declarat pentru postul nostru de televiziune șeful Direcției Infrastructură Rutieră, Radu Rogovei.

Federația de Ciclism cere autorităților să elaboreze un plan de acțiuni privind creșterea siguranței bicicliștilor pe șoselele naționale. Responsabilii de la Ministerul Infrastructurii ne-au comunicat că un astfel de plan va fi în a doua jumătate a anului curent, iar crearea pistelor pentru bicicliști este imposibil de făcut acum, deoarece nu sunt bani.

Marți seara, 21 februarie, doi adolescenți, campioni la ciclism, au fost loviți de un automobil pe șoseaua Chișinău-Stăuceni.

Opinia ta contează. Comentează!