Peste două mii de oameni au participat la un marș organizat în centrul Moscovei
Externe 15 iulie 2019, 19:55 | 943

Peste doua mii de oameni au protestat in centrul Moscovei dupa ce Comisia Electorala a Federatiei Ruse a refuzat sa inregistreze mai multi candidati independenti si din partea opozitiei in cursa pentru alegerile locale. Autoritatea a invocat faptul ca o parte dintre semnaturile colectate de acestia au fost falsificate. Cum manifestatia nu a fost autorizata, 25 de persoane, inclusiv organizatorii actiunii, au fost retinute de politisti.

Manifestaţia a fost organizată de un grup de candidaţi, printre care aliaţi ai opozantului Alexei Navalnâi. Inițial, locuitorii Moscovei au fost chemați la o întâlnire a politicienilor cu alegătorii, dar evenimentul s-a transformat într-un marş până la Primăria orașului şi apoi la sediul Comisiei Electorale.

Nemulțumirea oamenilor a fost generată de o decizie a Comisiei Electorale de la Moscova, care a anunţat că majoritatea candidaţilor susţinuţi de opoziţie nu a reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru a participa la alegerile locale ce se vor desfășura pe 8 septembrie. Autoritatea a anulat o mare parte a semnăturilor aduse de candidaţi sub pretextul că ar fi false, acuzaţii respinse de liderii opoziţiei. Poliţia a fost prezentă în număr mare la manifestaţie și a intervenit în forță după ce organizatorii nu au răspuns somaţiilor de a înceta acţiunile de protest. Cel puțin 25 de oameni au fost reținuți.

Liderii opoziției au promis organizarea unor proteste de amploare în următoarele zile, iar activista Liubov Sobol, aliată a opozantului Alexei Navalnâi, a anunţat că intră în greva foamei pentru a denunţa blocarea candidaturii sale din cauza acuzaţiilor de falsificare a semnăturilor. 

Opinia ta contează. Comentează!