La Baku a fost pusă în discuție importanța gazului azer pentru diversificarea surselor Republicii Moldova
Externe 9 februarie 2022, 20:07 | 728

La Baku a fost pusă în discuție importanța strategică a coridorului sudic al gazelor pentru diversificarea surselor de import a gazelor naturale pentru Republica Moldova. Despre acest lucru ne anunță ministrul de Externe, Nicu Popescu. El se află într-o vizită de trei zile în Azerbaidjan, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din regiune.

NICU POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: "Desigur, cooperarea în domeniul energetic este ceea în ce țările noastre sunt interesate. În Europa de Sud-Est, împreună cu România, Bulgaria, Turcia și Balcanii de Vest, căutăm să îmbunătățim interconectarea și infrastructura energetică astfel, ca să avem capacitatea de a transporta gazul în diferite direcții."

JEYHUN BAYRAMOV, ministrul de Externe al Azerbaidjanului: "Am discutat cum alte țări europene ar putea să beneficieze de extinderea acestui proiect (gazoduct). Câteva țări din Balcani, care sunt vecini ai Republicii Moldova, au participat la această întâlnire."

Nu există nicio problemă pentru livrarea gazului din Azerbaidjan către Republica Moldova, iar un acord privind furnizarea gazului caspic către Moldova ar putea fi atins. Opinia a fost exprimată de directorul Centrului de Cercetări Petroliere din Baku, Ilham Shaban. Expertul a notat că pentru ca gazul azer să ajungă în Republica Moldova, este necesar ca gazoductul Trans-Adriatic și Bulgaria să fie conectate printr-un interconector. Lansarea acestuia se așteaptă la jumătatea anului 2022.

Opinia ta contează. Comentează!