Rusia acuză SUA și UE de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova
Politic 27 aprilie 2021, 19:44 | 1984

Moscova acuză implicarea forțelor străine în politica internă a Republicii Moldova și arată cu degetul spre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Se întâmplă la o lună după ce Ministerul rus de Externe a lansat declarații similare. De data aceasta, purtătorul de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a criticat reacțiile Occidentului ca urmare a votului de vineri din Parlament, prin care coaliția PSRM-Șor urmărea schimbarea componenței Curții Constituționale.

”Ministerul de Externe al Rusiei a atras atenţia în repetate rânduri asupra amestecului direct al Statelor Unite şi Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, ceea ce duce la o polarizare şi mai mare a societăţii moldovene”, a afirmat reprezentantul diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. Potrivit ei, ţările occidentale au avut din nou încercări de ingerinţă zilele trecute, după ce deputații de la Chişinău a adoptat o declaraţie cu privire la caracterul captiv al Curţii Constituţionale și și-au exprimat dezacordul cu decizia Curții privind dizolvarea Parlamentului.

COMENTARIUL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: "În timp ce îndeamnă Parlamentul Republicii Moldova să respecte deciziile Curţii Constituţionale, reprezentanţii SUA şi ai UE par să refuze să arate acelaşi respect faţă de acţiunile deputaţilor moldoveni. O astfel de diferenţă în aprecieri confirmă o dată în plus că vectorul geopolitic al Chişinăului este mai important pentru ei decât ”valorile democratice” pentru care pledează."

A urmat declarația oficială a Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Pe site-ul oficial al diplomației americane a fost plasat un comunicat intitulat ”Tentativa Parlamentului Republicii Moldova de a submina democrația”.

COMUNICATUL DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA: "Tentativa din 23 aprilie a Parlamentului Republicii Moldova de a înlocui președintele Curții Constituționale Domnica Manole cu un candidat de proprie alegere constituie un atac flagrant la adresa normelor democratice și ordinii constituționale a Republicii Moldova. Vizarea de către Parlament a Curții Constituționale, care și-a afirmat abia recent independența, după ani de capturare a statului, îngrijorează în mod special."

Departamentul de Stat face apel către liderii Republicii Moldova să respecte statul de drept și să își protejeze instituțiile democratice. Astăzi, după orele amiezii, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, a avut o întrevedere cu șeful socialiștilor, Igor Dodon, în sediul PSRM. Potrivit lui Dodon, discuția a avut loc la inițiativa părții americane și că el a vorbit cu Hogan despre - cităm - ”mai multe chestiuni legate de relațiile bilaterale precum și despre situația politică internă din Moldova”. Citat închis. Dintr-un filmuleț de 32 de secunde, postat de Igor Dodon pe Facebook, îl vedem vorbind doar pe ambasadorul american, iar pe șeful PSRM - cum ia notițe.

Opinia ta contează. Comentează!