Solidare cu refugiații din Ucraina
Social 12 octombrie 2023, 19:38 | 435

Răspunsul la criza refugiaților, ajutorul umanitar și solidaritatea cu poporul ucrainean. Sunt doar câteva dintre subiectele care au fost abordate astăzi de către reprezentanții societății civile, în cadrul unei conferințe internaționale dedicată femeilor care au ajutat Republica Moldova să facă față numărului mare de refugiați, de la declanșarea războiului ruso-ucrainean. Unele dintre ele au fost prezente la punctele de trecere a frontierei, din chiar primele zile de război, pentru a oferi sprijin refugiaților care au ajuns în Republica Moldova.

VALENTINA BODRUG-LUNGU, președintele organizației „Gender-Centru”: "Majoritatea organizațiilor societății civile s-au implicat din plin și au fost pe prima linie de întâmpinare, cazare și ajutorare a refugiaților din Republica Moldova. Practic toate instituțiile noastre s-au implicat. Fiecare cu ce a putut a contribuit."

STELIANA RUDCO, fondator „Moldova pentru Pace”: "Noi am oferit ajutor umanitar, începând cu necesitățile primare, cum ar fi cazare, transport. Acum facem și activități de integrare."

NATALIA BORȘEVSKAIA, voluntar UN Women: "Participăm la mai multe procese educaționale. De la lectură până la spații sigure pentru mame și copii. Avem diverse programe de psihologie prin intermediul cărora ajutăm oamenii."

De ajutor au beneficiat și persoanele cu nevoi speciale, care au fugit din calea războiului.

LUDMILA IACHIM, director al asociației „Motivație”: "Din primele zile, am început să mergem la punctele de frontieră, având transport accesibil. Încercam să identificăm persoanele care se deplasau cu diferite echipamente și le ajutam, le transportam în Chișinău sau în centrele care erau atunci deschise."

Conferința internațională „Femeile conduc: Abordarea păcii și a răspunsului la criza refugiaților prin prisma egalității de gen și a localizării” a fost organizată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor.

DOMINIKA STOJANOSKA, reprezentant UN Women Moldova: "În Moldova noi am văzut această reacție eficientă la criză, cu angajamente la cel mai înalt nivel al oficialilor, al Guvernului, al Parlamentului. Noi am văzut, în baza dovezilor documentate, că răspunsul la criza refugiaților în Moldova a arătat un nivel fără precedent de mobilizare și organizare."

Și Ministerul Muncii și Protecției Sociale s-a implicat în efortul a face față numărului mare de refugiați.

FELICIA BECHTOLDT, secretar de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: "Ministerul Munci și Protecției Sociale, împreună cu instituțiile din subordine, au fost și sunt în continuare la prima linie pentru acordarea suportului pentru persoanele strămutate. Am deschis mai mult de 130 de centre și în centrele noastre au fost adăpostite zeci de mii de refugiați."

Potrivit celor mai recente informații, în Republica Moldova se află peste 109 mii de refugiați din Ucraina. Acest număr reprezintă circa 3,4% din populația Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!