Fratele i-a salvat viața
Social 19 martie 2024, 19:54 | 2547

A primit de la fratele său o nouă șansă la viață. Când a venit vorba cine să-l scape pe Constantin Stratan din satul Peresecina, care avea nevoie de transplant pentru a supraviețui, fratele acestuia, Gheorghe, nu a stat mult pe gânduri. Intervenția a durat zece ore, cu succes.

Constantin Stratan a muncit multă vreme în domeniul agricol și deseori trebuia să pună mâna pe pesticide. Chimicalele i-au afectat grav sănătatea. Pentru a reveni la normal, omul avea nevoie de ficat, iar un transplant putea fi făcut doar în străinătate... S-a bucurat mult, când a fratele mai mic a ales să-i fie donatorul.

CONSTANTIN STRATAN, pacient: "Acasă am lucrat cu pesticidele a doua zi mi s-au umflat picioarele. M-am dus la medicul de familie, am dat analizele. A spus că ficatul este afectat. Am dat mai departe la spital și am dat iar analizele și a spus: da, îi foarte grav. - În ultimii doi ani, situația s-a agravat, slăbeam brusc, dispărea pofta de mâncare, puterea nu era care trebuie."

Acum, cei doi frați se simt bine și se bucură de viață. Ce a fost mai greu a trecut, spun aceștia.

GHEORGHE STRATAN, donator: "Da, mă simt foarte bine. Cum spuneam și mai înainte: mă simt mai bine ca înainte de operație că am dat și kilograme jos. Da, ne recuperăm acuma și efort fizic se permite mai mult, mergem înainte!"

CONSTANTIN STRATAN, pacient: "Vă dați seama, zece ani stăteam cu gândul că sunt bolnav, era ca un fel de depresie. Acum, nu am nici o grijă și știu că trebuie să mă scol și să plec. Foarte bine mă simt, dispoziția e alta."

Chiar dacă urmează o perioadă mai complicată, Gheorghe se bucură că a reușit să salveze o viață.

GHEORGHE STRATAN, donator: "Urmează o perioadă de recuperare care dar să spun așa, jumătate de an trece repede și peste câțiva ani mă voi gândi la această perioadă cu zâmbetul pe buze."

Donarea de organe îi poate salva și pe alții, susține șeful echipei de transplant, Adrian Hotineanu.

ADRIAN HOTINEANU, șeful Catedrei chirurgie, Spitalul „Timofei Moșneaga”: "Donarea de organe salvează vieți. Bine, dacă pacientul are o supraviețuire mai mică și poate dona o rudă, atunci noi o facem foarte rapid. Dacă nu, noi încurajăm rudele care cu părere de rău, au decedat rudele lor, să-și continue viața prin alte vieți."

Anul trecut, în Republica Moldova au fost patru intervenții de transplant hepatic. Primul transplant de ficat de la persoană conștientă a avut loc în 2013. De la începutul anului curent, două persoane au primit o nouă șansă la viață. Potrivit medicilor, aproximativ 70 de oameni așteptă un donator.

Opinia ta contează. Comentează!