Primarul comunei Cotul Morii a arat peste zece hectare de imaș din proximitatea localității
Social 9 ianuarie 2023, 15:47 | 5309

Primarul din comuna Cotul Morii, raionul Hâncești, Mihai Merzâncu, este din nou în centrul unui scandal. Acesta ar fi considerat că e bine să-și mărească averea și a arat peste zece hectare de imaș din proximitatea localității. Terenurile, unde oamenii puteau să-și scoată vitele la păscut, aparțin primăriei, iar o decizie de prelucrare a acestora nu este. Mihai Merzâncu nu a vrut să dea explicații.

Tractoarele au apărut pe imașurile din Cotul Morii în ziua de marți, 3 ianuarie. Alarma a fost dată de către fostul viceprimar al satului, Ion Brânză, care a intuit o ilegalitate.

ION BRÂNZĂ, fost viceprimar al comunei Cotul Morii: "Acesta este un teren public, iar dumnealui l-a acaparat abuziv, fără să întrebe de cineva. Eu am venit aici și m-am revoltat și i-am întrebat pe mecanizatori ce fac aici, pentru că este o bucată de imaș și mai aducem pe aici câte un animal. ”Noi arăm tot aici”, mi-au zis. Și asta și au făcut. Toți copacii de aici au fost defrișați și au fost băgați prin șanțuri. Masa lemnoasă mai mare a fost luată organizat."

Potrivit lui Ion Brânză, au fost arate aproape 20 de hectare de imaș, iar despre acest lucru nu știau nici sătenii, nici consilierii locali. Nu există nicio decizie oficială, afirmă fostul funcționar.

ION BRÂNZĂ, fost viceprimar al comunei Cotul Morii: "Nu sunt niciun fel de acte. Eu am încercat să aflu de la consilieri. Am înțeles că au fost discuții despre un teren, numai nu despre acest teren."

Fostul viceprimar zice că a anunțat Inspecția pentru Protecția Mediului din Hâncești, dar instituția nu a reacționat, deocamdată. ION BRÂNZĂ, fost viceprimar al comunei Cotul Morii: "- De la ecologie nimeni nu a venit? - Până în prezent nu a venit nimeni. Bănuiesc că intenționat vor să mușamalizeze cazul, și, cam asta este situația. Aceasta este părerea mea."

L-am sunat pe directorul Inspecției pentru Protecția Mediului Hâncești, Vasile Moraru. Acestea ne-a spus că plângerea lui Ion Brânză a fost înregistrată și în următoarele zile cineva dintre inspectori va merge la fața locului.

VASILE MORARU, director Inspecția pentru Protecția Mediului Hâncești: "De azi au ieșit toți colegii din concediu, iar de mâine revenim la lucru și vom ieși în teritoriu. Noi am înregistrat petiția, am avut și o reacție, iar mâine merge numaidecât la fața locului și vom oferi un răspuns petiționarului."

Am mers la primărie să aflăm mai multe, dar Mihai Merzâncu era lipsă. Mai târziu l-am sunat să ne explice cum s-au întâmplat lucrurile, dar funcționarul s-a eschivat de la un comentariu.

MIHAI MERZÂNCU, primarul comunei Cotul Morii: "- Am vrea să vă întrebăm de ce a fost arat la data de 3 ianuarie terenul public din proximitatea satului? - Da, veniți în teritoriu. - Terenul este public. - Veniți în teritoriu și discutăm. Nu pot la telefon. - De ce? - Aș face și alte dezvăluiri dacă veți veni. - Ce dezvăluiri? - Bine. Noi am fost ieri și am filmat terenul respectiv. - Nu vorbesc la telefon. Veniți în teritoriu și vorbim despre toate. Și despre bandiți, despre tot. - De ce ați arat un teren public? - Vă așteptam în teritoriu. O zi bună."

Mihai Merzâncu a devenit cunoscut în spațiul public acum zece ani, ca ”primarul care a cumpărat un sat”. După inundațiile, care au afectat patru localități - Cotul Morii, Nemțeni, Sărăteni și Obileni, Consiliul local a aprobat decizia privind reamplasarea localității Cotul Morii în regiunea „Leușoaia” – un deal de la hotarul satelor Leușeni și Cotul Morii, folosit până atunci în scopuri agricole.

În august 2010, pe parcelele de pământ au început lucrările de construcție. În decembrie, când multe case erau ridicate, primarul din Cotul Morii, Mihai Merzâncu, a cumpărat zeci de terenuri care, oficial, au fost trecute în contractele de vânzare-cumpărare drept terenuri cu destinație agricolă, dar, de facto, se aflau sub casele nou construite.

De atunci, oamenii încă nu-și pot face acte de proprietate pentru noile case. Întrucât a fost deposedat de acele terenuri, pentru care, conform contractelor de vânzare-cumpărare, a plătit cca 60 de mii de lei, primarul cere acum de la primăria pe care o conduce despăgubiri de 34 de milioane de lei, în timp ce bugetul anual al localității abia depășește un milion de lei.

Opinia ta contează. Comentează!