Pedepse aspre pentru politicieni corupți
Politic 31 iulie 2023, 19:46 | 496

Membrii partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pentru o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în lectură finală, de către deputații PAS. Codul penal a fost completat cu două infracțiuni noi – coruperea politică pasivă și coruperea activă, menite să combată traseismul politic. Coruperea va fi pedepsită cu până la șapte ani de închisoare. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a dizolvat Partidul Șor, în luna iunie curent.

Potrivit noilor prevederi din legislație, atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Majorarea, de la trei la cinci ani, a termenului de restricție exercitării dreptului de a fi ales pentru categoriile de persoane prevăzute a fost propusă de către deputații PAS Igor Chiriac și Veronica Roșca. Pentru a doua lectură, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a înregistrat un amendament, potrivit căruia, Comisia Electorală Centrală va putea să constate faptele de corupere a alegătorilor și va putea dispune anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități: "S-a propus completarea Codului Penal cu două articole noi – coruperea politică pasivă și corupere politică activă. Este acel aspect, pe care îl discutăm de foarte mult timp, se referă la traseiști, care pleacă dintr-un partid în altul, contra unui beneficiu financiar. Necesitatea unei astfel de componențe pornește de la imperativul de combatere a fenomenului corupției politice, a persoanelor care exercită un mandat obținut în rezultatul alegerilor și urmărește scopul de a instaura o guvernare subordonată intereselor unor grupări obscure. Fenomen care reprezintă o amenințare pentru instituțiile fundamentale ale statutului."

Coruperea politică pasivă se va pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, cu amendă de până la 300 de mii de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de până la șase ani, cu amendă de până la 200 de mii de lei. Pentru ambele infracțiuni sunt prevăzute forme agravante.

Opinia ta contează. Comentează!