Facturile pentru luna noiembrie au început să ajungă la cetățeni
Social 12 decembrie 2022, 15:59 | 8882

Facturile pentru luna noiembrie ajung, treptat, la cetățeni. Unii sunt mulțumiți de compensații, dar alții spun că vor fi nevoiți să de-a mai toată leafa pentru gaz sau lumină. . Cei mai mulți cred că cifrele din facturi vor fi mult mai mari începând cu această lună.

Această femeie spune că are o pensie de puțin peste două mii de lei. Aproape toți banii îi dă pe facturi și medicamente.

Iar această femeie spune că soțul său a fost nevoit să plece peste hotare pentru întreține familia, în condițiile în care prețurile sunt tot mai mari.

La sfârșitul săptămânii trecute, Moldovagaz anunța că în procesul de emitere a facturilor au fost identificate cazuri când gradul de vulnerabilitate socială a unor consumatori, indicat în aceste acte de plată, diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei www.compensatii.gov.md”. În această situație, Moldovagaz propune consumatorilor finali să efectueze plățile conform facturilor emise pentru luna trecută.

Din 1 octombrie curent, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. În cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar. Prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de 12 lei per metru cub, pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, 14 lei - pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, și 17 și respectiv 24 de lei - pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie și, respectiv, scăzută.

Opinia ta contează. Comentează!