Jurnalul orei 17, 15 Februarie
Jurnalul orei 17:00 15 februarie 2024, 21:03 | 808

Prezentat de Vasile Luchianu

Pasiunea pentru matematică i-a unit încă la facultate și de atunci încoace îndeplinesc două misiuni - să le transmită copiilor farmecul teoremelor și al cifrelor, iar tinerilor să le dea un exemplu de dragoste reciprocă. Vorbim despre Elena și Eugen Ciocoi din satul Balatina, raionul Glodeni, care au lucrat peste 40 de ani în școală, dar nicidecum nu vor să fie numiți „foști pedagogi”. Cei doi sunt la pensie și în timpul liber îi pregătesc pe elevi pentru examene și Bacalaureat.

Ziua națională a lecturii a fost marcată în acest an de prezența la Chișinău a unuia dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, Mircea Cărtărescu. Considerat drept „vocea literaturii române”, Mircea Cărtărescu s-a întâlnit aseară cu cititorii săi, evenimentul fiind desfășurat la Teatrul „Mihai Eminescu”. S-a vorbit despre carte și literatură, despre cum e să scrii în limba română și despre rolul scriitorului în lumea de astăzi.

Din februarie 2022, atunci când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă, Ucraina a fost lovită în fiecare zi de moarte și distrugere. La finele anului 2022, moralul ucrainenilor a fost unul ridicat, datorită ofensivelor reușite de la Harkov în nord-est și Herson în sud, când militarii au eliberat vaste teritorii ocupate de Rusia. Dar anul 2023 a fost marcat de contraofensiva eșuată din Zaporojie și a adus o serie de dezamăgiri în Ucraina, notează AFP. Locuitorii din Kiev își împărtășesc gândurile și preocupările înainte de marcarea a doi ani de când Kremlinul a pornit un război neprovocat în țara lor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie