Soluții pentru părinții cu copii mici
Social 19 iulie 2023, 15:45 | 1269

Copiii de până la trei ani ar putea fi încadrați în creșe sau în centre de îngrijire, cât părinții lor sunt la studii sau la muncă. Ideea urmează a fi materializată într-un proiect de lege. Unii antreprenori și administratori ai instituțiilor de învățământ sunt gata să treacă de la vorbe la fapte. Un studiu privind instituționalizarea copiilor a fost prezentat astăzi la Parlament.

ADRIANA CAZACU, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării: "La noi încă nici nu este o experiență răspândită, pentru că o mamă nu își poate lăsa copilul de patru luni într-o instituție. Totuși la noi creșa era de la doi ani. Mamele sunt obișnuite ca primii doi ani de viață să stea cu copii, dar depinde și ce le oferim acestor copii. Sunt mame care le pot oferi copiilor multe, dar sunt alte mame care nu și în ajutor vin aceste instituții."

Guvernul a alocat zece milioane de lei pentru extinderea grupelor de creșă și a aprobat un program de extindere a serviciilor alternative de îngrijire a copilului.

FELICIA BEHTOLD, secretar de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale: "În total, anul acesta și anul viitor vom deschide 2100 de locuri pentru copii cu vârsta de până la 3 ani. Vrem în primul rând să creștem rata de integrare a copiilor în educația timpurie. Acum avem 15% din copii cu vârsta de până la trei ani care sunt încadrați în instituțiile de educație timpurie. Ne propunem să dublăm această rată până în 2026."

Pentru a-i sprijini plenar pe angajații cu copii mici, administrația unei firme din Chișinău a decis să amenajeze un spațiu, în care tinerii părinți să îngrijească de copil chiar la locul de muncă.

ELENA IVANOVA, director al unei companii din Chișinău: "Nu doar mămicile stau acolo, dar și tăticii. De asemenea, avem și un program pentru tătici, un concediu de paternitate pentru o perioada de trei luni achitate din contul companiei. Asta le oferă posibilitatea să se încadreze în educația copiilor."

Un spațiu pentru studenții, dar și profesorii care au copii mici, va fi amenajat la USM.

OTILIA DANDARA, prim-prorector al USM: "Universitatea de Stat este prima instituție de învățământ superior care intenționează să deschidă un spațiu prietenos familiei, un centru de îngrijire a copiilor. Este vorba de două spații pentru două grupuri țintă: pentru bebeluși, copii pe care mamele le alăptează. Alt spațiu va fi de îngrijire pentru copii de până la trei ani."

Potrivit unui studiu realizat de Guvern în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, UNICEF și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor, în Republica Moldova sunt peste 81 de mii de copii cu vârsta de până la trei ani. Aproximativ 17 mii au fost încadrați în creșe sau centre de îngrijire a copiilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie