Gheorghe Cavcaliuc ar fi fost implicat în fabricarea dosarului fostului deputat Andrei Baștovoi
Politic 2 iulie 2021, 15:38 | 1344

Liderul Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, este învinuit de implicare în fabricarea dosarului ex-deputatului Baștovoi, care a făcut pușcărie în baza unei acuzații vizând comandarea unui dublu omor. În susținerea acestei ipoteze, Andrei Baștovoi a prezentat probe joi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. El a ne-a adus o înregistrare audio din care se aude cum Cavcaliuc ar ghida un agent sub acoperire în pregătirea „fabulei” în acel dosar.

Înregistrarea audio ar fi fost făcută în luna august 2011. Gheorghe Cavacliuc îl instruiește pe Ghenadii Ciugureanu despre ce ar urma să discute cu unul dintre învinuiții din dosar, Vladimir Mișcoi, privind lichidarea, peste hotare, a două persoane. Mai exact, Cavcaliuc explică ce ar trebui să conțină o înregistrare audio, ce urma să devină probă de bază în dosarul fostului deputat. Înregistrarea audio a fost prezentată în instanța de judecată ca probă contra lui Baștovoi, doar că cei implicați au uitat să șteargă partea cu indicațiile date de Cavcaliuc.

Andrei Baștovoi, fost deputat în primul Parlament: "Acum ați auzit cum Cavcaliuc îl instructează pe acest tip, adică acesta e scenariul meu, în dosar apare că asta eu am comandat, dar auziți cine este autorul. Autorul comenzii este atunci locotenent colonel, acum colonel."

Când dosarul a ajuns în instanța de apel, CD-ul cu această înregistrare a dispărut din dosar, spune Baștovoi. Liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a reacționat. El a pus dezvăluirile în context electoral, afirmând că „sunt falsuri la comanda unor concurenți electorali ajunși în pragul disperării”.

GHEORGHE CAVCALIUC, liderul PACE: "Au scos un infractor care a delapidat sute de mii de dolari de la o companie unde a lucrat pe care l-am atras la răspundere penală. Probabil înregistrarea audio este din cauza penală când a avut loc documentarea acestor cazuri și la finele urmăririi penale procurorul dă posibilitatea la persoanele vizate, chiar dacă este bănuit sau învinuit, să facă cunoștință cu toate materialele și să facă copie la materiale. Atât."

Andrei Baștovoi a fost condamnat în 2013, la nouă ani de închisoare, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreședinte al unei companii petroliere, dar și de comandarea unui dublu omor. Din start Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victima unor intrigi. Dosarul Baștovoi a fost purtat din instanță în instanță vreo trei ani. În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Baștovoi, care a reclamat condițiile inumane de detenție din Penitenciarul nr.13.

Opinia ta contează. Comentează!