Klaus Iohannis a demis-o pe șefa DNA
Externe 9 iulie 2018, 16:00 | 1421

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis să o demită pe șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale. La rândul său, Kovesi a anunțat că începând de astăzi nu mai lucrează la DNA, dar va rămâne procuror. Totodată, ea i-a îndemnat pe cetățenii români să nu abandoneze lupta împotriva corupției, întrucât fenomenul poate fi învins. Interimatul la șefia DNA va fi asigurat deocamdată de către procurorul şef adjunct al Direcției, Marius Iacob.

Iohannis a transmis prin purtătorul său de cuvânt că o demite pe șefa DNA, invocând respectarea hotărârii Curții Constituționale. Liderul de la Cotroceni a mai transmis că lupta împotriva corupției din România nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel, ci trebuie să continue.

Anunțul liderului de la Cotroceni survine în contextul în care astăzi expiră practic ultimatumul dat de coaliţia PSD-ALDE lui Klaus Iohannis, pentru a semna decretul de revocare a şefei DNA. Cei de la guvernare îl amenințau cu suspendarea, pe motiv că ar încălca Constituţia pentru că nu respecta decizia CCR de revocare din fruntea DNA a Laurei Codruța Kovesi. Social-democrații s-au plâns că Iohannis ar face tot posibilul și pentru ca legile justiţiei, Codul Penal şi cel de procedura penală să nu intre în vigoare. La rândul său, Laura Codruța Kovesi a declarat că motivarea lui Tudorel Toader pentru demitere nu a întrunit condițiile prevăzute de lege, subliniind că după decizia președintelui de astăzi, procurorii ar putea ajunge subordonați ministrului Justiției.

Kovesi a mai precizat că episodul de astăzi nu este o înfrângere. Însoțită de colegi, Kovesi le-a mulțumit și le-a cerut atât lor, cât și cetățenilor României să nu abandoneze lupta împotriva corupției.

La sfârșitul lunii mai, judecătorii Curţii Constituţionale a României au constatat că între Guvern şi preşedintele țării s-a creat un conflict juridic de natură constituţională, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de demitere a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea conflictului, preşedintele urmează să emită decretul de revocare. Laura Codruţa Kovesi a fost procuror general al României în perioada 2006-2012. Din 2013 s-a aflat la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, timp în care a fost considerată eroină atât de poporul român, cât și de Occident și admirată pentru rezultatele obținute în lupta împotriva elitei corupte din România. Sub conducerea sa, DNA a devenit un organism puternic, care a adus în fața justiției înalți demnitari pentru infracțiuni de corupție. Mandatul Laurei Codruța Kovesi urma să se încheie în anul 2019.

Opinia ta contează. Comentează!