Legumele și fructele, mai ieftine
Social 11 august 2023, 20:35 | 399

Prețurile de consum la produsele alimentare s-au micșorat cu circa 1,2% în luna iulie față de luna iunie curent, arată datele Biroului Național de Statistică. Ieftiniri mai accentuate au fost înregistrate la legume - cu peste 15 procente. Echipa Jurnal TV a mers la Piața Centrală din capitală și a aflat cum percep cumpărătorii, dar și vânzătorii diminuarea prețurilor. Cei din urmă ne-au spus că, deși se atestă ieftiniri, numărul cumpărătorilor nu a crescut. Cei care vin la piață spun că prețurile produselor alimentare sunt prea mari pentru veniturile lor.

De dimineață, cumpărătorii fac cozi la tarabele cu fructe, legume sau verdețuri de la Piața Centrală. Vânzătorii îi atrag cu marfă proaspătă, dar și cu prețuri mai mici decât acum o lună.

S-au ieftinit și merele. Un kilogram de soi Discovery costă opt lei.

S-au ieftinit mai accentuat legumele. Comparativ cu prețurile de acum două săptămâni, un kilogram de vinete a ajuns mai ieftin cu aproape trei lei, spun comercianții.

S-a mai ieftinit ceapa, cartofii și ardeii.

Costă mai puțin și roșiile, și cartofii. Dacă în luna iunie, comercianții cereau pentru un kilogram de roșii până la 70 de lei, acum acestea costă între 16 și 45 de lei kilogramul, în funcție de soi. Chiar și așa, cumpărătorii spun că prețurile sunt mari.

Datele Biroului Național de Statisitică arată că în luna iulie s-au scumpit ouăle de găină, cu aproape 11%.

În luna iulie, comparativ cu iunie curent, s-au mai ieftinit zahărul – cu 0,9% și uleiul vegetal – cu 0,4%.

Potrivit datelor BNS, inflația generală a scăzut în luna iulie față de iunie curent cu 0,8%. Respectiv, inflația anuală în iulie curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a constituit 10,8%, fiind în scădere cu 2,4 puncte procentuale.

Opinia ta contează. Comentează!