Comuna Bubuieci are primar
Politic 12 februarie 2024, 20:00 | 651

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Alexei Percemlî, a fost ales primar al comunei Bubuieci, în urma scrutinului repetat de duminică. S-a întâmplat după ce, în decembrie trecut, Consiliul electoral al circumscripției Bubuieci a invalidat mandatul de primar al candidatului Mișcării Alternativa Națională, Leonid Umaneț. Ministerul Educației a constatat, după alegerile din toamnă, că Umaneț nu deține diplomă de absolvire a studiilor medii de cultură generală.

Conform rezultatelor preliminare, a fost înregistrată o participare de 22,26% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale. Cele mai multe voturi le-a obținut reprezentantul PAS, Alexei Percemlî, pentru care au votat 891 de alegători dintre cei 1.748 care au participat la scrutinul din Bubuieci. Pe locul doi s-a clasat reprezentantul Partidului Liberal, Igor Moraru, pentru care au votat 562 de alegători. Potrivit Codului electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la votare. Astfel, Alexei Percemlî va fi noul primar al comunei.

Pe 19 noiembrie trecut, candidatul MAN, Leonid Umaneț a fost ales primar de Bubuieci. La scurt timp, Comisia Electorală Centrală a fost sesizată precum că Umaneț nu are vreun document, care să confirme că a susținut examenele în școala generală. Pe 1 decembrie 2023, mandatul candidatului MAN a fost invalidat. Primarul, Ion Ceban, care este și președintele MAN, a acuzat atunci guvernarea că „primarilor care nu sunt pe plac guvernării, nu li se validează mandatele și sunt înlăturați fără explicații și cu grave abateri de la lege”. Reprezentanții PAS au spus însă că Umaneț a mințit instituția electorală și l-au acuzat că a făcut trimitere la acte inexistente atunci când a depus dosarul.

Opinia ta contează. Comentează!