Registrul arheologic, ce cuprinde peste 11 mii de situri luate sub ocrotirea statului, a fost aprobat de guvern
Social 6 martie 2024, 21:06 | 245

Registrul arheologic național, o bază de date ce cuprinde peste 11 mii de situri arheologice luate sub ocrotirea statului, a fost aprobat astăzi de executiv. Registrul va fi utilizat pentru evidența, protecția și delimitarea locurilor, unde se fac săpături arheologice, afirmă ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Dacă în Registrul monumentelor astăzi sunt 4900 de situri arheologice înscrise, în noul registru arheologic deja vor fi incluse 11 mii 081 de situri. Scopul acestuia este de a facilita delimitarea și identificarea și protecția siturilor arheologice și de a sprijini planificarea zonei de protecție."

Potrivit ministrului Prodan, registrul este organizat în cinci secțiuni principale: nord, centru, sud, autonomia găgăuză și regiunea transnistreană. Documentul a fost elaborat în baza informațiilor ce se conțin în Registrul monumentelor ocrotite de stat, a studiilor științifice și de specialitate, și a Repertoriului monumentelor de arheologie.

Totodată, Registrul a fost completat în urma inspectării zonelor cu potențial arheologic, efectuată de către specialiștii Agenției Naționale Arheologice în perioada 2012-2023, precum și datorită descifrării fotoplanurilor din Fondul național de date geospațiale.

Informațiile din Registru vor fi utilizate în vederea elaborării planurilor zonelor de protecție a siturilor, cu înregistrarea acestora în baza de date a Agenției Servicii Publice.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie