VIȚU: Posturile TV, a căror licență de emisie a fost suspendată, au încălcat constant prevederile legale
Social 19 decembrie 2022, 19:51 | 644

Cele șase posturi de televiziune, a căror licență de emisie a fost suspendată de Comisia pentru Situații Excepționale, au favorizat persoane supuse sancțiunilor internaționale, au manipulat cu privire la evenimentele naționale, dar și cu privire la războiul din Ucraina. Precizările au fost făcute de președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, care a adăugat că nu e vorba în niciun caz de o „luptă împotriva limbii ruse”. Potrivit ei, decizia CSE de vineri are la bază rapoarte de monitorizare atât ale membrilor Consiliului Audiovuizualului, cât și ale experților independenți de media, care au constat numeroase abateri.

LILIANA VIȚU, președintele Consiliului Audiovizualului: "De exemplu, înainte de începutul războiului, patru posturi din cele șase vizate, retransmiteau emisiuni informative rusești care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei și o pregătire informațională pentru invadarea acesteia. Atât prevederi Codului privind informarea corectă, cât și standardele de bază ale jurnalismului, erau grav încălcate. În primele zile ale agresiunii, au renunțat la retransmiterea emisiunilor informative din Rusia, dar au adoptat o altă tactică și anume tactica de manipulare prin omisiune."

În seara zilei de vineri, 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a suspenda, pe perioada stării de urgență, licența de emisie a șase televiziuni din Republica Moldova. Este vorba despre Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova, RTR Moldova, TV6 și Orhei TV. Comisia, care în această perioadă emite dispoziții obligatorii și executorii, a argumentat că decizia de suspendare a licențelor a fost luată „pentru protejarea spațiului informațional național și pentru prevenirea riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”. Decizia a fost criticată dur de politicieni de opoziție precum Igor Dodon, Ilan Șor, Ion Chicu sau Irina Vlah, care au acuzat atacuri asupra democrației, libertății de exprimare sau instaurarea unui regim autoritar. De partea cealaltă, președintele, Maia Sandu, a spus că autoritățile „nu pot să admită ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiție”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale."

Ministerul rus de Externe a acuzat autoritățile de la Chișinău de cenzură politică. „Considerăm această interdicție un act fără precedent de sfidare a principiul de pluralism media și o încălcare flagrantă a accesului liber la informație”, a transmis purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, Maria Zaharova. Cele șase posturi de televiziune, cărora li s-a suspendat licența de emisie, sunt afiliate liderului partidului Șor, lan Șor, condamnat în Republia Moldova și sancționat de autoritățile americane și britanice. Proprietarii oficiali ai celor șase televiziuni provin din Republica Moldova, dar și din Federația Rusă. Zilele trecute Uniune Europeană a suspendat licența de emisie pentru patru posturi TV din Rusia, în cadrul celui de-al nouălea pachet de sancțiuni. Este vorba despre NTV, Rossiia 1, REN TV și Pervâi Kanal, care vor pierde dreptul de a emite în spațiul Uniunii Europene. Acestea sunt percepute ca fiind folosite de Moscova în acțiuni continue de dezinformare și propagandă de război.

Opinia ta contează. Comentează!