În Republica Moldova sunt tot mai multe sate care au rămas doar pe hartă
Social 19 septembrie 2022, 15:39 | 10036

Numărul satelor, ale căror denumiri rămân doar pe hartă, este în creștere continuă. În satul Șestaci, raionul Sângerei a rămas doar un călugăr și o familie, care vine aici ocazional. Acum 18 ani în sat locuiau 19 oameni. „Cei bătrâni au murit, cei tineri au plecat”, spun oamenii din satul vecin, Clișcăuți, cu puțin peste o sută de locuitori.

În aceste case au crescut generații, iar pe ulițe se jucau copii. Astăzi acest sat este pustiu. Casele stau să cadă, iar porțile sunt ruginite. Pe drumuri au crescut arbori și accesul spre unele case devine imposibil. În satul Șestaci locuiește un călugăr și o singură familie. Cei din satul vecin spun că bătrânii au murit, iar tinerii au plecat în lumea mare.

La doar câțiva kilometri distanță de satul Șestaci, găsim satul Clișcăuți, cu puțin peste o sută de locuitori. Oamenii spun că și acest sat va avea aceeași soartă - fără magazin, punct medical, grădinița sau școală, fără autobuz sau microbuz... Sătenii se descurcă așa cum pot.

De la începutul anului 2014 populația cu reședință obișnuită a Republicii Moldova se află în continuă descreștere, atingând 2,6 milioane de locuitori la începutul anului curent, din care circa 40% este populația urbană și circa 60% – cea rurală, arată datele Biroului Național de Statistică. Pe parcursul acestor opt ani, depopularea a constituit 266 de mii persoane. Cel mai afectat a fost mediul rural, unde populația a scăzut cu 13%.

Opinia ta contează. Comentează!