Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgenţă privind criza migranţilor la graniţa dintre Polonia şi Belarus
Externe 11 noiembrie 2021, 15:57 | 760

Estonia, Franţa şi Irlanda au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind criza migranţilor la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Reuniunea ar urma să aibă loc joi după-amiază, cu uşile închise. Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri că acţiunea Belarusului poate fi considerată din punct de vedere legal un ''atac hibrid'', transmite Reuters.

CHARLES MICHEL preşedintele Consiliului European: "Ne confruntăm cu un atac brutal, hibrid, împotriva granițelor UE. Belarus transformă suferința migranților într-o armă în mod cinic și șocant. Am decis să condamnăm și să răspundem acestor atacuri. Am rugat Comisia să vină cu toate măsurile necesare, ce se încadrează în legislația UE și în obligațiile internaționale."

Charles Michel a cerut Poloniei să ''acţioneze cu rapiditate şi hotărâre'' în criza migraţiei de la frontiera belaruso-poloneză. În același timp, Parlamentul lituanian a declarat stare de urgenţă la frontiera sa cu Belarus.

GABRIELIUS LANDSBERGIS ministrul de Externe al Lituaniei: "Vedem că oamenii sunt furioși, oamenii sunt împinși de cealaltă parte. Vedem că autoritățile belaruse utilizează câini și alte instrumente pentru a-i face pe oameni să treacă frontiera masiv. Astfel, trebuie să fim convinși că oficialii noștri de frontieră au posibilitatea să oprească lumea la graniță."

Peste 2.000 de migranţi au campat de câteva zile într-o zonă împădurită de la graniţa cu Polonia, care a ridicat un gard din sârmă ghimpată şi nu mai puţin de 15.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi pentru a le bloca accesul migranţilor. Rusia, un aliat al Belarusului, consideră că europenii trebuie să-și asume responsabilitatea.

SERGHEI LAVROV ministrul rus de Externe: "Acești oameni nu vor să stea în Belarus, nu vor să stea în Turcia. Ei vor să stea în Europa. În acea Europă, care ani la rând i-a ademenit pe acești oameni cu stilul său de viață. Trebui să răspunzi, totuși, pentru cuvintele tale, pentru faptele tale."

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie