Peter Michalko a condamnat „atacul vădit asupra Constituției și asupra independenței CC”
Politic 23 aprilie 2021, 19:27 | 1285

Uniunea Europeană și Statele Unite au reacționat rapid la evenimentele care au avut loc astăzi în Parlamentul de la Chișinău. Șeful Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko, a condamnat ceea ce el a numit „atac vădit asupra Constituției și asupra independenței Curții Constituționale”. Iar Ambasada Statelor Unite a publicat un mesaj în care denunță „încercarea neconstituțională de astăzi de a submina Înalta Curte”.

PETER MICHALKO, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău: "Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de modificare a componenței Curții, reprezintă un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”."

A scris șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. La scurt timp a reacționat și Ambasada SUA.

MESAJUL AMBASADEI SUA LA CHIȘINĂU: "Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu președintele Maia Sandu, pentru a discuta despre încercarea neconstituțională de astăzi de a submina Curtea Constituțională prin eliminarea ilegală a judecătorului Domnica Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim. În plus, deși votul majorității Parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei."

În mesajul Ambasadei Statelor Unite se mai menționează că instituțiile cu adevărat independente sunt „un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”.

Opinia ta contează. Comentează!