Maia Sandu a cerut de la tribuna Adunării Generale a ONU retragerea necondiționată a trupelor ruse din Republica Moldova
Politic 21 septembrie 2023, 16:36 | 495

Republica Moldova este mai puternică și mai rezilientă decât acum un an, iar progresul economic, consolidarea securității și a democrației sunt pașii care apropie țara noastră de aderarea la Uniunea Europeană. Este unul dintre mesajele pe care le-a transmis președintele, Maia Sandu, de la tribuna Adunării Generale a ONU. De asemenea, șefa statului a cerut retragerea necondiționată a trupelor ruse, staționate ilegal în regiunea transnistreană și a vorbit despre interferențele Moscovei în procesele politice naționale.

La cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU, Maia Sandu a spus că Republica Moldova este în prima linie a luptei pentru democrație și ține piept amenințărilor hibride ale Rusiei. De la înalta tribună a ONU, a făcut apel către lumea liberă să sprijine Republica Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ucraina, Moldova, Europa și lumea liberă se confruntă cu o agresiune externă asupra valorilor noastre. Dar țări ca a mea nu s-au eliberat de jugurile imperiale doar pentru a fi readuse la servitute. Noi mergem înainte cu fruntea sus. Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, spre deosebire de prietenii și vecinii noștri ucraineni, dar în fiecare zi contracarăm asaltul hibrid al Rusiei. Adversarii noștri s-au aliat cu infractori corupți pentru a ne destabiliza."

Șefa statului a declarat că în eforturile de destabilizare a Republicii Moldova, Rusia face uz de unelte hibride precum șantajul energetic, susținerea separatismului, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi știm că vor încerca din nou. Știm că la viitoarele alegeri, ei vor încerca să submineze capacitatea cetățenilor noștri de face propria alegere, în mod democratic. Această amenințare nu ne vizează doar pe noi. Multe țări, în Europa și dincolo de continentul nostru, simt veninul interferenței străine în procesele lor democratice. Cei care au inițiat această ofensivă hibridă se opun nu doar democrației noastre, ci oricărei democrații libere. Trebuie să rămânem vigilenți. Și trebuie să fim uniți."

„Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”, a punctat Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Extinderea UE este unicul mod pentru a ne asigura că vecinătatea noastră rămâne ancorată în lumea liberă și că oferim o viață mai bună pentru cetățenii noștri. Acest lucru va demonstra totodată angajamentul Uniunii Europene pentru pace – însuși motivul pentru care UE a fost construită."

Șefa statului s-a referit și la sprijinul partenerilor externi pentru consolidarea rezilienței și independenței Republicii Moldova față de resursele energetice rusești. În cadrul deplasării la New York, Maia Sandu s-a mai întâlnit cu șefi de stat și de guvern din Letonia, Cipru, Estonia, Bulgaria și Irlanda. Discuțiile au vizat cooperarea bilaterală și sprijinul acestor țări pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!