În fiecare dimineață, doi frați din Ialoveni sunt nevoiți să aleagă: fie să meargă la școală, fie la muncă
Social 30 septembrie 2022, 15:51 | 9009

Doi frați din Ialoveni sunt nevoiți să aleagă: fie să meargă la școală, fie la muncă. Unul dintre ei, la 15 ani nu poate citi și nici măcar nu știe cum să-și scrie numele.

Trăiesc singuri într-o clădire pe care e greu să o numești o casă. Nimeni nu are grijă de ei, astfel că au nevoie de bani pentru a supraviețui. Iar ca să reușească cu munca, rar trec pragul școlii. Toate rechizitele din ghiozdanele lor sunt nou-nouțe, semn că nimeni încă nu le-a folosit în acest an.

MIHAI, elev, 15 ani: "-Știi să citești? -Așa și așa. -Ce scrie aici, de exemplu? Nu poți? Nu înțelegi? Dar să scrii cum te cheamă, poți? -Încă nu sunt deprins. -Nu poți să scrii numele tău? -Nu."

Administrația școlii a scris nenumărate note informative și demersuri către autoritățile competente.

Dar nimănui nu pare să-i pese de soarta minorilor.

SVETLANA DARII, cadru didactic de sprijin: "Periodic, ei uită materia. Vin și din nou începem cu alfabetul, citirea pe silabe, citirea cuvintelor simple. Dacă ei ar veni sistematic, ar progresa. Dar ei regresează din nou."

De ce copiii riscă să ajungă la orfelinat, cine poartă vina pentru acest lucru și ce zice Ministerul Educației, aflați în această sâmbătă, la ora 19:00, la Jurnalul Săptămânii.

Opinia ta contează. Comentează!