Statul Texas, la un pas de colaps; Din cauza gerului, ţevile de apă cedează și inundă casele în care oamenii oricum tremură de frig
Externe 18 februarie 2021, 19:56 | 1822

30 de morţi, milioane de locuinţe făra căldură și pagube materiale greu de estimat. Este bilanțul, încă provizoriu, al iernii cumplite, care s-a abătut asupra mai multor state americane. În Texas, familii întregi tremură în case şi se încălzesc cum pot. E o situaţie de criză generalizată, recunosc oficialii.

Din cauza gerului, ţevile de apă cedează și inundă casele în care oamenii oricum tremură de frig. Potrivit unor surse, reţeaua de distribuţie electrică din Texas ar fi fost la un pas de dezastru.

REG ABBOTT, guvernatorul Texasului: "Fiecare sursă de energie la care are acces statul Texas a fost compromisă din cauza temperaturilor foarte scăzute, fie că vorbim despre energia regenerabilă eoliană sau solară, fie că vorbim despre energia generată de cărbune sau pe gaz."

Oamenii stau la cozi să-şi umple buteliile cu propan, fac focul cu lemne, dacă au posibilitatea și se descurcă așa cum pot.

Mamă și fiică: "După ce a trecut prima zi de probleme și am văzut că ziua următoare tot nu aveam energie, s-a făcut din ce în ce mai frig, iar acum este îngrijorător."

Locuitoare, Texas: "A trebuit să tăiem un copac din curte ca să facem focul și să încălzim locuința. Acesta este Texas și nimeni nu e pregătit pentru așa ceva. Ne simțim foarte vulnerabili."

Locuitor, Texas: "Este destul de greu. Nu avem benzină, acasă totul este acționat electric, iar căldura este cea mai mare problemă acum."

Orașul Austin se numără printre localitățile greu încercate.

STEVE ADLER, primarul Austin, Texas: "Comunitatea din care fac şi eu parte este speriată, frustrată, confuză de ce se întâmplă. La fel sunt şi eu."

Compania acre asigură distribuirea energiei electrice pentru 90 la sută din statul Texas este pusă, acum, la zid.

GREG ABBOTT, guvernatorul Texasului: "Modul în care ERCOT a gestionat această situație este complet inacceptabil."

Din cauza viscolului și a ninsorilor, și vaccinarea anti-COVID a fost întreruptă în sute de centre din Statele Unite.

Opinia ta contează. Comentează!