Ana Revenco a fost numită director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării
Social 19 octombrie 2023, 15:33 | 485

Fostul ministru de Interne, Ana Revenco, a fost numită de Parlament în funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Decizia a fost luată astăzi cu votul a 60 de parlamentari PAS. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotriva proiectului de hotărâre.

OLESEA STAMATE: "Doamna Ana Revenco se numește în funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării pentru un termen provizoriu de 12 luni. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării și poate fi contestată în instanța de judecată în termenul prevăzut de lege."

În timpul examinării candidaturii sale pentru o nouă funcție, Ana Revenco a declarat că Rusia reprezintă o sursă de dezinformare în Republica Moldova și pune în pericol securitatea națională. Ulterior, deputații din opoziție care s-au arătat împotriva acestui proiect de hotărâre, au luat-o la întrebări pe Revenco.

ADELA RĂILEANU, deputat BCS: "Aș vrea să știu cum veți ținti, cum veți planifica și cum veți coordona politica editorială a mass-media moldovenești și dacă puteți să ne dați câteva exemple în ce state europene autoritatea coordonează politica editorială a presei."

ANA REVENCO, șefa Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării: "Prevederile legii prevăd clar că nu Centrul va stabili politica editorială, dar va crea și va pune la dispoziția cetățeanului instrumentele care să permită cetățeanului să-și dezvolte aptitudini și cunoștințe pentru a alege și distinge care va fi viitorul său, liber și neinfluențat de acele falsuri care inhibă capacitatea de dezvoltare."

De asemenea, Ana Revenco a dat câteva exemple de instrumente care sunt aplicate de unele state pentru a lupta împotriva dezinformării.

ANA REVENCO, șefa Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării: "Este așa-numitul Digital Service Act care este un set de reguli și vizează ficare actor, cetățean, individ sau inclusiv grupuri care contribuie la crearea, la menținerea și la consumul de informații, reguli care vin mai întâi de toate să auto-responsabilizeze pe fiecare dintre noi pentru a ne asigura că avem un mediu curat în spațiul informațional."

Ana Revenco a fost propusă la șefia Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării de președintele, Maia Sandu. Acest Centru va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care pot prejudicia securitatea națională.

Opinia ta contează. Comentează!