În Chișinău există Muzeul Tehnicii de Calcul care poate fi vizitat gratuit
IT şi Ştiinţă 11 noiembrie 2019, 20:11 | 4390

In Chisinau exista un muzeu cu o colectie originala de peste 220 de piese. Inaugurat in urma cu cinci ani, este singurul loc unde poti vedea ce obiecte trezeau vibratiile celor pasionati de tehnologii moderne, acum 10 ani si mai bine. Cel putin echipa noastra de filmare a gasit acolo o sumedenie de lucruri, pe care animatorul muzeului le numeste duios ”strabunicile telefoanelor mobile, laptopurilor si ale calculatoarelor”.

Pasiunea lui Andrei pentru tehnica de calcul a apărut acum 15 ani. În 2004 a obținut acces la Biblioteca ”Lomonosov” din Chișinău, unde a început să învețe din cărți tot ce era legat de Sistemul de Operare. Atunci i-a apărut gândul să facă un muzeu. Vă mai aduceți aminte vremurile când priveam straniu la vreunul care mergea pe stradă și vorbea singur? Era amuzant să descoperi că omul vorbea cu cineva la telefon portativ. În muzeul lui Andrei sunt câteva asemenea telefoane, care prin anii 90 costau o avere.

Iar acesta este un fel de străbunic al laptopurilor...

Andrei spune că acesta a fost visul său, de a fonda un muzeu în care lumea ar putea veni și studia cum a evoluat tehnologia informațională, mai ales că intrarea în muzeu este absolut gratuită.

Calculatoarele de care vorbește Andrei costau pe atunci cel puțin 6000 de ruble.

Fondatorul Muzeului Tehnicii de Calcul este și singurul investitor.

Andrei Ivanov are și un vis. Vrea ca acest muzeu să aibă o încăpere mai spațioasă, iar oamenii să poată veni aici oricând își doresc. 

Opinia ta contează. Comentează!