Peste un milion de persoane au manifestat joi în întreaga Franţă, împotriva unui proiect care prevede creşterea vârstei de pensionare
Externe 20 ianuarie 2023, 15:36 | 351

Peste un milion de persoane au manifestat joi în întreaga Franţă, dintre care 80 de mii la Paris, împotriva unui proiect, care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, până în 2030. Sindicatele au făcut apel la o nouă zi de proteste la nivel naţional, pe 31 ianuarie, dar guvernul nu dă semne că ar renunţa. Reforma încă trebuie să treacă prin parlament.

Peste 200 de manifestaţii au avut loc la Paris şi în regiuni, majoritatea paşnice. Unele ciocniri, tensiuni sau pagube au fost raportate la Paris, Lyon şi Rennes.

Datele prezentate de către autorităţi atestă o mobilizare foarte importantă - 36.000 de persoane au defilat la Toulouse, 26.000 - la Marsilia, 23.000 - la Lyon...

În afară de manifestaţii, au avut loc greve - în transport, educaţie, rafinării şi ale funcţionarilor publici. Liderii sindicali, care ar urma să anunţe noi greve şi proteste, spun că ziua de joi a fost doar începutul. Partidul lui Emmanuel Macron, a cărui reformă a pensiilor reprezintă un proiect crucial al celui de-al doilea mandat, nu dispune de majoritate în Adunarea Naţională, și ar putea fi fragilizat, dacă mişcarea este profundă şi de durată.

”Este puţin probabil ca manifestațiile să afecteze economia ţării”, a declarat vineri ministrul de finanţe, Bruno Le Maire, pentru Bloomberg TV.

BRUNO LE MAIRE ministrul francez de finanţe: "Nu cred că grevele vor avea un impact cu adevărat important asupra economiei franceze. Economia franceză este bine. Avem un ritm destul de puternic de creștere. Creăm locuri de muncă, avem un nivel ridicat al investițiilor, o rată scăzută a inflației. Astfel, chiar consider că economia Franței e la nivel."

Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică, fără ca sistemele de pensii să fie complet comparabile. Guvernul a ales să majoreze vârsta de pensionare pentru a răspunde deteriorării financiare a fondurilor de pensii şi îmbătrânirii populaţiei. Planul de reformă a pensiilor ar face ca cei mai mulţi francezi să lucreze doi ani în plus până la vârsta de 64 de ani. Reforma încă trebuie să treacă prin parlament, unde Macron şi-a pierdut majoritatea absolută, dar speră să fie adoptată cu sprijinul conservatorilor, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!