Proteste violente în Georgia
Externe 21 iunie 2019, 21:41 | 1319

Proteste marcate de violente in Georgia. Aproximativ 10 mii de oameni s-au adunat in fata Parlamentului de la Tbilisi pentru a protesta fata de prezenta unui deputat rus in plenul legislativului. Manifestantii au incercat sa intre in cladirea Parlamentului, dar au fost opriti de fortele speciale, care au utilizat gaze lacrimogene, tunuri de apa si gloante de cauciuc. In urma confruntarilor, 240 de oameni au fost raniti, iar in jur de 100 dintre ei au fost internati in spitale. In consecinta, astazi, presedintele Parlamentul a demisionat.

Protestatarii s-au adunat în centrul orașului Tbilisi după ce în presă a apărut informația că parlamentarul rus Serghei Gavrilov a susţinut în după-amiaza zilei un discurs din fotoliul preşedintelui legislativului georgian. S-a întâmplat în cadrul unei reuniuni anuale a Adunării interparlamentare a ortodoxiei, un forum de parlamentari din ţări majoritar creştin-ortodoxe.

Manifestanții au cerut demisia preşedintelui legislativului, a ministrului de Interne și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Manifestația a degenerat în ciocniri cu forțele de ordine după ce protestatarii au încercat să pătrundă în clădirea Parlamentului.

Un viceministru al Sănătății a declarat pentru presa de la Tbilisi că 240 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor, inclusiv 80 de polițiști. Aproximativ 100 de oameni care au avut de suferit rămân internați în câteva spitale din capitala Georgiei. Doi dintre ei și-au pierdut vederea, după ce au fost loviți în ochi de gloanțele de cauciuc folosite de forțele de ordine pentru a dispersa mulțimea.

Parlamentarii georgieni din opoziţie au chemat cetăţenii să reia protestele în această seară. Nemulțumirea față de prezența delegației ruse la Tbilisi vine pe fondul disputei dintre Georgia şi Rusia în legătură cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, pe care Moscova le recunoaşte ca fiind state independente. Asta după o intervenţie militară rusă şi de un scurt război, în august 2008. Confruntarea a dus la pierderea de către Georgia a controlului asupra celor două regiuni, unde au rămas până astăzi trupe ruseşti. 

Opinia ta contează. Comentează!