PSRM, Partidul Șor și „Pentru Moldova” au boicotat ședința tenativa de învestire a guvernului Grosu
Politic 25 martie 2021, 19:34 | 1749

Deputații PSRM, ai Partidului ”Șor” și cei din Platforma ”Pentru Moldova” au boicotat astăzi debutul ședinței plenare a Legislativului în care Igor Grosu urma să-și prezinte echipa și programul său de guvernare.

În debutul ședinței plenare a fost votată aproape unanim ordinea de zi cu primul subiect care urma să fie examinat. Era vorba de ”Aprobarea programului de activitate al Guvernului Grosu”. Însă, în momentul în care candidatul Grosu se pregătea să iasă în fața parlamentarilor pentru a-și prezenta intențiile de guvernare, cei din majoritatea PSRM-Șor, pe rând, au anunțat că părăsesc sala. Lipsa de cvorum a făcut să eșueze și cea de-a doua tentativă de învestire a unui guvern, iar astfel apar circumstanțe legale pentru dizolvarea Parlamentului.

VLAD BATRÂNCEA, deputat al PSRM: "- Nu credem că în mod serios cineva a examinat posibilitatea votări astăzi a acestui Guvern. În această situație în care doamna președinte nu a manifestat interes de a găsi soluții împreună cu Parlamentul, noi nu dorim să participăm la acest joc și fracțiunea socialiștilor va părăsi sala de plen și nu suntem gata după pauză să revenim la activitatea Parlamentului, să examinăm proiecte de legi și să muncim așa cum, de fapt, este misiunea noastră. Dar să participăm și să fim martori la acest show nu dorim și părăsim ședința. - De procedură, doamna Tauber!"

MARINA TAUBER, deputat Partidul Șor: "Fracțiunea Partidului Șor și platforma Pentru Moldova vrem să anunțăm că noi nu vrem să participăm în acest circ, în acest show de prost gust. Noi am înțeles că ceea ce se întâmplă astăzi nu este adevărat. Oamenii vor mor. Noi nu avem vaccinuri. Noi așa și nu avem soluții cum să ieșim din criza pandemică și din criza socială, din criza economică. Și părăsim ședința aceasta. Vă mulțumim! Succese!"

LILIAN CARP, deputat al PAS: "Mă uit eu la grija asta mare de vaccin... Așa grijă mare au avut unii de vaccin că nici n-au pus în bugetul de stat măcar un leu pentru procurarea vaccinului! Așa grijă că tocmai se dau peste cap unii! Bine că au avut grijă să-și pună diferite ”prosotologii” cu țigarete în politica bugetar-fiscală. Eu sper că mai devreme sau mai târziu o să vină și după aceștia procurorul general pentru că băieții cred că un Guvern poate să fie învestit cu scopul de a fura!"

Ca discuțiile să nu țină mult, președintele Parlamentului a anunțat că în sala de plen nu mai există cvorum.

ZINAIDA GRECEANÂI, președintele Parlamentului: "43 de deputați din păcate, nu avem cvorum eu vă propun, dat fiind că colegii au spus că revin, eu vă propun. Stimați colegi, dacă ați fost atenți, colegii au spus că la celelalte subiecte vor participa! De aceea, pauză pe o oră!"

După o oră și jumătate, deputații au revenit în sala de plen, doar că nu s-au reținut acolo prea mult. Cei din majoritatea PSRM-Șor au prezentat o declarație în care și-au reconfirmat sprijinul pentru candidatul lor pentru funcția de premier, Vladimir Golovatiuc, dar au anunțat că sunt gata să analizeze și un alt potențial candidat, care ar putea să fie propus de alte fracțiuni.

CORNELIU FURCULIȚĂ, șeful fracțiunii PSRM: "Menționăm că în cazul în care candidatul majorității va fi în imposibilitate de e deține respectivul statut, în caz de renunțare sau alge situații de forță majoră, majoritatea parlamentară va identifica și va înainta în regim prioritar, imediat, un alt candidat pentru funcția de prim-ministru. Finalmente, invităm actorii politici la dialog constructiv în vederea probării unor decizii care au suport constituțional."

Coneliu Furculiță a mai declarat că majoritatea PSRM-Șor își anunță dezacordul în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și își exprimă ”disponibilitatea spre noi consultări privind depășirea blocajului constituțional”. Ulterior, deputații PSRM-Șor au părăsit din nou sala de plen, fără să mai examineze celelalte proiecte de pe ordinea de zi, așa cum au promis înainte de pauză.

Opinia ta contează. Comentează!