Au primit ajutor financiar
Social 2 iunie 2023, 19:48 | 491

Campania „Respect pentru veterani”, inițiată de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului, a culminat recent cu ajutorarea foștilor participanți la războiul de pe Nistru. Este binevenit acest ajutor, de care se bucură cei care au luptat cu arma în mâna, apărând integritatea Republicii Moldova, afirmă veteranii.

ALEXANDRU GÂSCĂ, președintele Consiliului ASICS: "În comun cu partenerul nostru, Fundația pentru Susținerea Veteranilor și Pensionarilor din Republica Moldova, am selectat 100 de beneficiari, care vor primi un sprijin material de 1000 de lei pentru fiecare. Sperăm că acești bani o să vă ajute acolo unde aveți nevoie."

Este binevenit acest ajutor, de care se bucură cei care au luptat cu arma în mâna, apărând integritatea Republicii Moldova, afirmă veteranii. Aceștia nu vor uita prin ce au trecut în 1992, în războiul de pe Nistru.

IGOR LUCAȘCIUC, veteran de război: "De la bun început am fost foarte nedumeriți de ce este război, de ce s-a început. Prima data am crezut că ne ducem să patrulăm străzile ca să evităm vărsări de sânge, dar am nimerit la un adevărat război. A doua zi, înspre noi au mers deja niște blindate, au început să înainteze cu împușcături."

Printre cei incluși în Campania „Respect pentru veterani” este și Neonela Popovici, mama unui ostaș căzut la datorie, în 1992.

NEONELA POPOVICI, mama unui veteran: "Fiul meu, Anatol Popovici, și-a dat viața pentru apărarea suveranității și integrității și a tot ce avem mai scump, la războiul din Transnistria, în 1992. Chiar în sala asta, de când stau și văd fiecare persoană care trece prin ochii mei, mă întreb oare cum ar fi arătat fiul meu."

VASILE UNTU, veteran de război: "Am fost comandat pe platoul Chițcani și organizator pentru voluntari din Căușeni. Asta mia-m fost misiunea până în august, până la terminarea acestui conflict care cu părere de rău nici astăzi nu s-a terminat."

Veteranii de război nu au cum să nu aprecieze astfel de ajutoare, având în vedere că se confruntă cu multe probleme de sănătate. Președintele Fundației pentru Susținerea Veteranilor și Pensionarilor din Republica Moldova vorbește de contribuția autorităților în acest sens.

VICTOR ALERGUȘ, cavalerul Ordinului Ștefan cel Mare: "S-au alocat o alocație unică de 2 500 de lei la 20 000 de veterani. Această alocație a fost de 50 de milioane de lei. Este o susținere importantă pentru veteranii de război și familiile celor căzuți. Anul acesta, alocațiile erau de 750 de lei, însă comandantul suprem, Maia Sandu, a înaintat propunerea ca să fie majorată cu 250 de lei. Acest lucru a permis ca acum veteranii de război să primească lunar câte 1000 de lei. Pe an 12 mii de lei."

Până la sfârșitul anului, mai mult de 1 000 de veterani vor primi sprijin din partea Asociație pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului. Bugetul alocat este de un milion și 200 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie