Tehnologii care vor schimba orașul
Social 15 octombrie 2019, 22:29 | 960

Chișinăul ar putea intra în lista localităților care poartă titlul ”oraş inteligent”. Utilizarea tehnologiilor disponibile în abordarea acestei provocări a fost discutată astăzi la Conferința ”Ecosistemul dezvoltării urbane inteligente”. La dezbateri au participat experți din România, Germania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Irlanda, care împreună cu gazdele, au argumentat avantajele pe care le oferă ”orașele SMART”.

Scopul conferinței de la Chișinău este de a stimula interesul proiectelor investiționale în administrarea eficientă a serviciilor municipale. Potrivit președintelui Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Igor Munteanu, orașele moderne devin inteligente în urma dezvoltării capitalului uman și a dezvoltării tehnologiilor informaționale.

Soluțiile inteligente nu costă mult, sau costă puțin în comparație cu beneficiul pe care îl obținem. Pentru asta trebuie să fim deschiși pentru inovații, pentru tehnologii, spune fostul ministru al Comunicațiilor din România, Marius Bostan.

Pentru a accentua importanța tehnologiilor în dezvoltarea orașelor SMART, la conferință au venit reprezentanți ai companiilor de specialitate.

Unul din scopurile evenimentului de la Chișinău este de a stimula interesul proiectelor investiționale în administrarea eficientă a serviciilor municipale.

Conferința ”Ecosistemul dezvoltării urbane inteligente” a fost organizată cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, Fundația Națională a Tinerilor Manageri din România, în parteneriat cu Smart Cities România. Potrivit specialiștilor în domeniu, proiectele de oraş inteligent sunt extrem de complexe, necesită expertiză multidiscliplinară, resurse majore şi propun schimbări fundamentale din punct de vedere tehnologic, dar şi din punct de vedere social, în privinţa modului cum interacţionează entităţile şi cetăţenii unui oraş. În concluzie: eforturile depuse de un oraş în trecerea către unul inteligent sunt răsplătite prin asigurarea unei dezvoltări durabile şi prin creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie