Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții agricultorilor protestatari
Social 22 iunie 2023, 20:15 | 876

Fermierii nu se lasă și au ieșit și astăzi la proteste. Aceștia au blocat cu tractoarele un segment din bulevardul Ștefan cel Mare, între Parlament și Președinție. S-a întâmplat după discuțiile matinale cu șefa statului Maia Sandu și întrevederea de aseară cu premierul Dorin Recean. Fermierii au decis ulterior să revină cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, dar au promis că nu va pleca nimeni din fața Guvernului până când le vor fi îndeplinite revendicările.

În timp ce agricultorii și-au adus tractoarele în fața Parlamentului, în fața acestora a ieșit președintele legislativului Igor Grosu.

După ce au blocat o porțiune din bulevardul Ștefan cel Mare, timp de câteva ore, fermierii au decis să revină în Piața Marii Adunări Naționale.

La ora 18:30, reprezentanții agricultorilor vor avea discuții cu premierul Dorin Recean. Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, le-a spus agricultorilor că nu vor părăsi Piața Marii Adunări Naționale până când va fi o luată o decizie favorabilă. ”Noi trebuie să plecăm de aici cel puțin cu o decizie privind compensațiile în sumă de 350 de milioane de lei”, a accentuat Slusari. De notat că după întrevederea matinală de la Președinție, șefa statului Maia Sandu a declarat că Guvernul va găsi soluții, care să satisfacă cel puțin parțial așteptările fermierilor.

COMUNICATUL PREȘEDINȚIEI: "Contextul și efectele crizelor în lanț, inclusiv energetice și de securitate, au generat costuri crescânde pentru producătorii agricoli. Toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt acum în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli."

Se arată în comunicatul publicat pe pagina oficială a instituției prezidențiale.

Maia Sandu a comentat situația și miercuri, fiind într-o deplasare în orașul Sângerei. ”Fermierii ar trebui să ia în calcul posibilitățile reale ale statului”, a subliniat Maia Sandu.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: "Eu înțeleg că există un dialog constant între guvern și reprezentanții fermierilor, reprezentanții asociațiilor care sunt în stradă și protestează. Sper să se găsească niște soluții care să satisfacă, cel puțin parțial așteptările, dar în același timp, să țină cont de posibilitățile reale pe care le are statul și guvernul astăzi. E nevoie să continue discuțiile."

Fermierii au discutat miercuri cu premierul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, revenit de la Bruxelles. Reprezentanții Asociației ”Forța Fermierilor” par a fi nemulțumiți de rezultatele negocierilor.

ALEXANDRU SLUSARI, directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: "Am cerut ca CSE sau Guvernul să caute cel puțin 700 de milioane de lei pentru compensații, acum, când situația este critică, iar peste câteva luni, când vor veni fondurile europene, aceste alocări vor fi acoperite. Dacă nu se întâmplă acest lucru, când se vor găsi banii, Guvernul nu va mai avea cui să dea bani. Agricultorii vor dispărea până în toamnă. Soluții există, noi nu am văzut voință. Premierul nu a acceptat această idee."

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a confirmat că la nivelul Uniunii Europene s-a format o comise cu membri din șase state afectate pe segmentul agricol din cauza războiului din Ucraina. În comisie este și un reprezentant al Comisiei Europene. Urmează ca Guvernul de la Chișinău să numească un reprezentant al său în această comisie, care să lucreze în timp real asupra proceselor de tranziționale, import, export a cerealelor în țările europene sau care au vecinătate cu Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!