Image-Description
Chișinăuienii au inhalat mari cantități de substanțe toxice în timp ce orașul a fost invadat de duhori insuportabile
Social 15 octombrie 2019, 11:42 | 1791

Locuitorii Chișinăului au respirat cantităţi mari de hidrogen sulfurat, atât timp cât Capitala a învăluită de o duhoare îngrozitoare. Analizele, realizate la un laborator din România, arată că norma de concentraţie a acestui gaz toxic a fost de 500% pentru maximul admis.

Verificarile au fost comandate şi facute publice de Sergiu Postică, om de afaceri din Chişinău implicat în problemele comunităţii, relatează TVR Moldova.

Sergiu Postica spune că a apelat la inspectorii de mediu din România atunci când Chisinaul se sufoca sub mirosul înţepător. Recunoaşte că a fost îngrozit când a primit rezultatele.

„Ştiţi cum a scris inspectorul de acolo? Rezultatele sunt catastrofale. Ştiţi depăşirile de cât sunt în medie? De 500%. Este normă europeană care probabil e şi la noi adoptată. Cu 50% dacă e depăşire asta e mult”.

Mai mult, bărbatul spune că probele de aer au fost prelevate într-o zi când nu mirosea atât de urât în Chişinău.

„Specialiştii din România au zis că poate să miroase foarte urât, dar în realitate chimic să nu iasă nimic. El mi-a spus deodată că rişti, am plătit o sumă mare de bani pentru rezultatele astea. Straşnic, e straşnic. Dar astea sunt date şi dovezi cu care vom putea merge mai departe”, spune Sergiu Postica.

Între timp, şi datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că e depăşită noma de concentraţie, însă nu atât de mult. Nivelul de hidrogen sulfurat în aer ar fi de doar 0.008 miligrame pe metrucub. De 1,3 ori e depăşită şi norma la dioxidul de azot, iar la monoxidul de azot de 1,1 ori. Mai gravă e situaţia în cazul la aldehida formică, nivelul căreia e mai mare de 5,2 ori.

CONCENTRAŢIA DE SUBSTANŢE TOXICE

Hidrogen sulfurat (H2S): 0,008 mg/mc

Dioxid de azot (NO2): 0,085 mg/mc

Monoxid de azot (NO): 0,4 mg/mc

Aldehidă formică (CH2O): 0,035 mg/mc

Catastrofa ecologică s-ar fi produs din cauza unor antreprenori care au aruncat în sistemul de canalizare ape reziduale mult prea concentrate, au declarat de nenumărate ori autorităţile. Acum sunt cu ochii pe toţi antreprenorii pentru a nu permite noi deversari.

„Fiecare colector este monitorizat, colectorul din dreapta şi stânga a Râului Bîc, reţeua de canalizare care vin din orăşelul Aeroport, Codru Sângera, se fac probe 24 din 24 pentru a depista ce fel de înărcătura suplimentară vine la staţie”, spune Anatol Lichii, director tehnic, S.A. Apă Canal Chişinău.

Totuşi, Procuratura Generală a stabilit că "Apă Canal Chişinău" s-ar face vinovată de mirosul urat din oras, pentru ca ar fi gestionat defectuos statia de epurare. În acest caz, s-au deschis doua anchete penale, procurorii vorbind si de un prejudiciu de 70 de milioane de lei. Mirosul insuportabil a apărut în Chişinău încă din luna august. Autorităţile şi agenţii economici s-au acuzat reciproc, timp în care nu s-a găsit nici un vinovat şi nici o soluţie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie