La reuniunea 50 plus NATO de la baza aeriană Ramstein se discută un nou sprijin pentru Ucraina
Externe 20 ianuarie 2023, 17:23 | 405

Întreaga lume e cu ochii pe reuniunea 50 plus NATO de la baza aeriană Ramstein, unde se discută un nou sprijin pentru Ucraina. Secretarul american al Apărării i-a îndemnat pe aliați să aprofundeze susținerea, în timp ce presiunea asupra Berlinului pentru a furniza tancuri este în creștere. "Greșeli nu pot fi comise", a subliniat Lloyd Austin, care a anunțat și o nouă tranşă de ajutor militar din partea Statelor Unite, de 2,5 miliarde de dolari. Volodimir Zelenski a punctat că acesta poate fi ”un Ramstein al tancurilor”.

În cadrul reuniunii participă și ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Miniştrii apărării şi alți responsabili militari din 50 de ţări se întâlnesc sub coordonarea secretarului american al apărării, Lloyd Austin.

LLOYD AUSTIN secretarul american al Apărării: "Este un moment crucial. Rusia se regrupează, recrutează și încearcă să se echipeze adițional. Nu este un moment în care să încetinim. Este timpul să amplificăm. Cetățenii ucraineni sunt cu ochii pe noi. Kremlinul este cu ochii pe noi. Și istoria este cu ochii pe noi. Așa că noi nu vom renunța și nu vom ezita în determinarea noastră de a ajuta Ucraina să se apere de agresiunea imperială a Rusiei."

Lloyd Austin a mai anunțat un nou pachet de asistență pentru Kiev, însă acesta nu include tancuri grele, precum Abrams.

LLOYD AUSTIN,m secretarul american al Apărării: "Acesta include muniții NASAMS și opt sisteme de apărare aeriană Avenger. Acest nou pachet de asistență ajută, de asemenea, la necesitățile urgente ale Ucrainei cu privire la armură și vehicule de luptă. Așadar, noi oferim încă 59 de Bradley, 90 de Stryker, 53 de M reps și 350 de Humvee. Acest nou pachet va oferi încă mii de runde de artilerie."

Volodimir Zelenski a avut o intervenție video, în care a mulțumit pentru ajutor, dar a punctat că timpul presează și că țara sa are nevoie de tancuri pentru a se apăra în fața Rusiei care atacă fără milă.

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Cred că unitatea noastră va deveni și mai puternică odată cu fiecare nouă reuniune Ramstein. Dar... Avem noi mult timp? Nu! Teroarea nu permite discuții. Teroarea care arde oraș după oraș devine obraznică atunci când eu spun că apărătorii libertății rămân fără arme împotriva ei. Războiul început de Rusia nu permite întârzieri. Și eu vă pot mulțumi de sute de ori, dar... Dar sute de "mulțumesc" nu sunt sute de tancuri!"

Office of the President of Ukraine

Rusia își concentrează ultimele forțe și este crucial de acționat repede întrucât este vorba de lumea în care vom trăi, a adăugat Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Kremlinul trebuie să piardă! Este în puterea voastră să faceți din această întrunire un Ramstein al tancurilor. Nu să negociați cu privire la diferite numere de tancuri, dar să deschideți o furnizare bazată pe principii care va opri răul rus."

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat vineri că țările occidentale care vor furniza tancuri suplimentare Ucrainei vor spori problemele poporului ucrainean.

Reuniunea în formatul Ramstein este a treia de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Accentul major este dacă Germania va trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina sau dacă măcar va aproba transferul acestora din țări terțe, scrie Reuters. Germania a devenit unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei în răspuns la invazia Rusiei, depășind un tabu înrădăcinat în istoria sa sângeroasă din secolul XX, dar încă nu a fost de acord să trimită tancuri sau să permită altor țări să-și trimită propriile tancuri de fabricație germană.

Opinia ta contează. Comentează!