30 de şefi de stat şi de guvern europeni participă la un summit al Consiliului Europei, care se desfășoară în capitala Islandei
Externe 17 mai 2023, 21:47 | 308

30 de şefi de stat şi de guvern europeni participă la un summit al Consiliului Europei, care se desfășoară în capitala Islandei, Reykjavik. Invazia Rusiei asupra Ucrainei este subiectul central al reuniunii. Statele Unite, Japonia, Canada şi aproape toate ţările europene din această instituție au semnat azi un registru internațional de daune provocate de războiul Rusiei în Ucraina, ceea ce deschide calea cererilor de reparaţii şi de urmăriri penale la adresa Moscovei, scrie AFP. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a mulțumit pentru această decizie, dar și pentru tot sprijinul.

În deschiderea celui de-al patrulea summit al Consiliului Europei, numit generic "Uniți în jurul valorilor noastre", cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la întocmirea registrului care va permite consemnarea în mod colectiv a pagubelor provocate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. ”Acest război a dus la masacre, violuri și la crime asupra civililor”, a declarat gazda evenimentului, prim-ministrul Islandei.

KATRIN JAKOBSDOTTIR, prim-ministru al Islandei: "Vreau să le spun oamenilor Ucrainei și președintelui Zelenski următoarele: noi avem respect extraordinar față de determinarea voastră de a rezista și vom continua să fim alături de voi și să facem apel la Rusia să-și retragă forțele din Ucraina, ca prim pas în terminarea acestui război."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Rusia încearcă din greu să-și îmbunătățească capacitatea de a ucide. Noi ne străduim din greu să îmbunătățim protecția poporului nostru. Și mulțumesc tuturor țărilor și liderilor care ne ajută să ne îmbunătățim apărarea antiaeriană! Avem nevoie și de avioane de luptă moderne, fără de care niciun sistem de apărare aeriană nu va fi perfect. Și sunt sigur că vom ajunge acolo."

RISHI SUNAK, prim-ministrul Marii Britanii: "Haideți să trimitem un mesaj răspicat și clar din această sală că noi vom fi alături de Ucraina atât timp, cât va fi necesar! Vom trage Rusia la răspundere pentru crimele de război îngrozitoare ce au fost comise și, de asemenea, trebuie să învățăm lecțiile din acest război."

ANDRZEJ DUDA, președintele Poloniei: "Să ne amintim că planul lui Putin include, într-un context mai larg, construcția unei ordini bazată pe valori contrare celor ale noastre. Să folosim acest moment pentru a ne consolida identitatea și unitatea."

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "În timp ce Rusia duce război împotriva democrației. Europa este unită și este alături de Ucraina. Acesta este angajamentul nostru. Pe bună dreptate, cetățenii ucraineni cer răspundere pentru crimele de război ale Rusiei. Numai dreptatea poate fi fundamentul unei păci de durată în Ucraina. O pace justă!"

La reuniune participă și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Summitul de la Reykjavik este primul al Consiliului Europei din 2005.

Consiliul Europei a fost înfiinţat în 1949 ca gardian al democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept în Europa. Rusia a fost exclusă din componența instituției, ca urmare a războiului neprovocat pe care l-a declanșat în februarie 2022 în Ucraina. Seara de deschidere a evenimentului Consiliului s-a încheiat cu interpretarea cântecului Ave Maria. Pianistul islandez Vikingur Ólafsson a dedicat piesa oamenilor din Ucraina, subliniind că este o rugăciune pentru pace și justiție în Europa.

Opinia ta contează. Comentează!