Câștigă premii cu puterea minții
Social 21 decembrie 2023, 20:23 | 616

38 de elevi care au excelat în acest an la diferite concursuri regionale și internaționale, au fost premiați astăzi la Gala Olimpicilor, ediția 2023. Aplaudați au fost și dascălii, care i-au îndrumat pe tineri. Performanțele acestora au fost materializate în peste 50 de premii obținute la matematică, informatică, fizică, științe inginerești și limba engleză.

Victor Vorona a obținut cele mai multe premii în acest an. Tânărul a obținut medalia de argint la olimpiada internațională de informatică, medalie de argint la olimpiada internațională de fizică și medalie de bronz la olimpiada europeană de fizică.

VICTOR VORONA, olimpic, Chișinău: "Sunt foarte mândru pentru dânsa, am muncit foarte mult. A fost nevoie de efort ca să ajung la olimpiada internațională. Ca elev olimpic trebuie multă muncă. Trebuie efort și pasiune. Dar este nevoie și de ajutorul profesorilor, care te ghidează."

Printre premianți este și Alin Popescu. El a obținut bronz la olimpiada balcanică de matematică și tot bronz la olimpiada internațională de matematică. Ca să te bucuri de reușite, e nevoie de muncă peste program, multă dedicație și încredere, mărturisește Alin.

ALIN POPESCU, olimpic, Chișinău: "Desigur că eram foarte fericit, eram împlinit că nu am cheltuit anul degeaba. A fost o experiență foarte dificilă, dar și interesantă. Am făcut matematica împreună cu colegii mei, mai mult după lecții și în afara orelor."

Pasionat de matematică este și Dragoș Port. Tânărul a reușit să obțină medalie de bronz la olimpiada balcanică și cea internațională. Acum, tânărul cu ambiții studiază matematica la București.

DRAGOȘ PORT, olimpic, Chișinău: "Pasiunea vine din copilărie, când eram mic eram pasionat de cifre, îl întrebam pe tată-l meu cum se adună numere foarte mari, cum se înmulțesc. A fost un proces greu, inițial nu aveam succese, dar cu multă muncă și seriozitate, și ajutorul părinților, care înțeleg că nu e ușor să iei o medalie internațională."

S-au ales cu premii și profesorii, care au pregătit loturile olimpice.

VALERIU BURLEAI, profesor de fizică, Chișinău: "Avem trei medalii de argint, trei de bronz. Eu lucrez cu elevi olimpici deja de 15 ani, am emoții mai echilibrate, dar ce mă mișcă e faptul ca ei să aibă succes, ei au muncit câte 5-6 ani și pentru un moment de neatenție să nu aibă medalie, e dureros."

Contribuția acestor tineri este enormă, afirmă reprezentanții Guvernului.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Noi vrem să vă vedem mai devreme sau mai târziu acasă, dar oriunde ați fi, contribuția voastră este extrem de necesară. Noi avem de construit o țară și țara se construiește cu implicarea fiecăruia, în special a celor mai buni."

În 2023 au fost organizate 21 de olimpiade și concursuri republicane, la care au participat circa trei mii 500 de elevi din diferite localități.

Opinia ta contează. Comentează!