Din 1 ianuarie, un nou Cod Vamal
Social 20 decembrie 2023, 15:29 | 559

Din 1 ianuarie 2024 intră în vigoare noul Cod Vamal. Legislația actualizată, racordată la acquis-ul european, va oferi agenților economici mai multe beneficii, servicii digitalizate și reducerea birocrației, dă asigurări directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan. Atât în cazul exportului, cât și în cazul importului de mărfuri vor fi validate automat declarațiile de export, fără ca oamenii să interacționeze cu inspectorii vamali. Controlul se va efectua doar dacă vor exista anumite consemne, a precizat Talmazan.

IGOR TALMAZAN, directorul Serviciului Vamal: "Începând cu 1 ianuarie 2024, toate procedurile vamale, treptat, trec la o formă digitalizată completă. Din 1 ianuarie, declararea mărfurilor în Republica Moldova se va efectua în formă electronică. Acesta este un obiectiv strategic al Serviciului Vamal și anume digitalizarea tuturor procedurilor ce ține de interacțiunea cu mediul de afaceri."

Directorul Serviciului Vamal a precizat că activitatea instituției se va baza pe o interacțiune redusă cu autoritatea vamală.

IGOR TALMAZAN, directorul Serviciului Vamal: "La export, va fi automat validarea declarațiilor de export, mai puțină interacțiune cu structurile vamale. La import, iarăși, vom implementa o procedură digitalizată ca să nu activăm la efectuarea controlului vamal după principiu aleatoriu. Nu mai vedem în agentul economic un potențial infractor, dar ne bazăm pe propria responsabilitate. Agentul economic va depune declarația, va purta răspunderea pentru marfa pe care o are. Și numai în baza unor criterii de selectivitate, când vom avea anumite consemne în baza analizei de risc, atunci vom efectua un control."

VASILE PLĂMĂDEALĂ, ofițer comercial al Delegației UE în Republica Moldova: "Focusul de bază al cadrului legal nou este de a simplifica procedurile legale vamale, de a oferi mai multe facilități în procesul de comerț."

Potrivit autorităților, pentru procesul de digitalizare a serviciilor, au fost alocate 40 de milioane de lei, bani oferiți de partenerii externi.

Opinia ta contează. Comentează!