UE critică Rusia și salută Finlanda
Externe 17 noiembrie 2023, 19:54 | 412

Uniunea Europeană a acuzat azi Rusia că folosește rușinos migranții pentru a face presiuni asupra altor țări, declarând că a observat un număr crescut de solicitanți de azil fără acte care trec granița Rusiei cu Finlanda. Helsinki a anunțat că va închide patru din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Rusia, începând cu acest weekend, din cauza fluxului crescut de solicitanți de azil, scrie France 24.

Zeci de migranți fără acte din Africa și Orientul Mijlociu au ajuns din Rusia în Finlanda, în ultimele săptămâni. Helsinki consideră că acest fenomen este legat cu accederea sa în NATO.

Șefa Comisiei Europene împărtășește analiza Finlandei și a salutat decizia acesteia de a închide patru puncte de trecere a graniței. Ursula von der Leyen a scris pe rețeaua X că folosirea migranților pe post de instrument de către Rusia este rușinoasă, adăugând că mulțumește polițiștilor de frontieră finlandezi pentru protecția granițelor europene.

Rusia neagă orice mișcare deliberată pentru a destabiliza Finlanda sau Uniunea Europeană.

MARIA ZAHAROVA, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus: "Dacă partea daneză are anumite îngrijorări, dacă este o dorință de a lucra împreună pe o anumită chestiune pentru a preveni ca situația să se dezvolte într-un mod negativ, ar putea să-și exprime îngrijorările părții ruse în loc de a inventa teorii absurde de extratereștri, care vin de pe alte planete și ajung în Finlanda."

Și această graniță din imagini este supravegheată cu atenție. Ea separă Polonia de Belarus. Acum doi ani, zeci de mii de oameni au încercat să o treacă. Uniunea Europeană a spus că este o mișcare deliberată a Belarusului. De atunci, Polonia a construit un zid de oțel la graniță, dar încă acuză Rusia și Belarus de orchestrarea sosirilor de migranți în număr mai mic.

Opinia ta contează. Comentează!