SANDU: Nu există nicio informație care să confirme că Republica Moldova ar fi amenințată de acțiuni militare
Politic 4 martie 2022, 17:35 | 2205

Nimeni nu poate spune cu certitudine cum vor evolua lucrurile în continuare, dar acum nu există nicio informație care să confirme că Moldova ar fi amenințată de acțiuni militare. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la emisiunea ”Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Astăzi, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că, împreună cu procurorii, investighează sub aspect penal acțiunile concertate ale unor grupuri ce răspândesc informații false ce au ca obiectiv crearea unui „climat afectiv favorabil războiului”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Nimeni nu poate să ofere astăzi certitudine 100 de procente cum se vor întâmpla lucrurile în regiunea noastră. Dar din toate informațiile pe care le avem, inclusiv de la partenerii internaționali, nu există nicio informație care ar spune că în Republica Moldova urmează să se întâmple vreo operațiune militară. Dacă ne amintim, în raport cu Ucraina informațiile au fost foarte clare, nu toată lumea le-a crezut la început, dar au existat aceste informații. În cazul nostru nu există astfel de informații și nu există premise să ne facem griji."

Maia Sandu a mai spus că cetățenii trebuie să rămână vigilenți, dar nu speriați sau panicați. Astăzi, șefa statului a declarat, în cadrul unui briefing, că autoritățile atestă un efort concertat de divizare a societății pe tema refugiaților, iar acest lucru trebuie oprit.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Atenționez că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane cu funcții publice, demnitari și aleși în scopuri politice. Exploatarea și manipularea intenționată a tensiunilor dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi sancționată conform legii."

Maia Sandu a îndemnat cetățenii să fie îngăduitori cu refugiații, menționând că, în ultimele două zile, pe rețelele de socializare sunt distribuite mai multe informații care divizează societatea. Tot astăzi Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că, împreună cu procurorii, investighează acțiunile unor persoane care diseminează informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina.

COMUNICATUL SIS: "Faptele documentate vizează răspândirea acestor informații în mod sistematic, prin diverse mijloace de informare în masă. În cadrul cercetărilor s-a stabilit că aceste acțiuni au scopul creării, în rândul populației din Moldova, a unui climat afectiv favorabil războiului, inclusiv în vederea generării unor disensiuni sociale. Prin urmare, faptele sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 și 346 ale Codului Penal."

În context, SIS solicită cetățenilor să fie vigilenți în legătură cu sursele de informare și să se abțină de la acțiuni ilegale.

Opinia ta contează. Comentează!